szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kutatók rábukkantak a világ legrégebbi agyára: a megkövült halban talált szerv 300 millió éves.

"A megkövült agy igen ritka, és messze ez a legrégebbi példány" - mondta a leletről a New York-i természettudományi múzeum paleontológiai részlegének kurátora. "Puha szövetek is fosszilizálódtak a múltban, de általában izmok vagy olyan szervek, mint a vese" - áll a John Maisey által kiadott közleményben.

Maisey és kollégái az amerikai tudományos akadémia hivatalos folyóiratának (PNAS) internetes kiadásában számoltak be felfedezésükről. A megkövült halra Kansas államban találtak rá, majd a franciaországi Grenoble-ba küldték további, szinkrotronos vizsgálatokra. A fosszilizálódott halfaj a ma élő pöttyös macskahallal állt rokonságban. A vizsgálat során egy megkövült csomót találtak, további elemzések kimutatták, hogy az őshal agyáról van szó.

"Most már tudjuk, hogy az agyak is fennmaradhatnak a fosszilis leletekben, így elkezdhetjük a kutatást további darabok után. A korai gerincesek agyáról csak korlátozott ismereteink vannak, pedig az agy evolúciója a gerincesek történetében rejlik" - mondta Maisey, aki két francia szakemberrel számolt be a felfedezésről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Öt éven belül agyröntgen válthatja fel a munkainterjúkat Hollandiában

A pénzügyi szektor fontosabb posztjain nem állásinterjúk lennének szükségesek, hanem MRI-szkenek, vélekedik Willem Verbeke professzor, az Erasmus University kutatója. Új kutatási ág jelent meg ugyanis az elmúlt időszak gazdasági fiaskói következtében: a neuroökonómia, amely az agykutatás felismeréseit hasznosítja a munkaerőpiacon.

hvg.hu Tech

Óriási kacsa lenne az agyhullámmal működő játék?

Agyhullámokkal működtethető játékot dobna piacra a Barbie-babák világhódító útjáért felelős Mattel, adta hírül a Register Hardware weboldal. Nem tudni pontosan, hogyan működik a készülék; az mindenesetre biztos, hogy az első, gondolattal működtethető játékirányító rendszer sem került még a boltokba.

MTI Tech

Nehéz időkben a női agynak kedvez a természet

Amikor arra kerül sor, hogyan élje túl az emlősök agya az éhezést, úgy tűnik, a természet a nőstényeket értékesebbnek tartja, mint a hímeket - állítják amerikai kutatók.

Dárdai elbeszélgetett sértődős gólszerzőjével

Dárdai elbeszélgetett sértődős gólszerzőjével

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

A költészet napján súlyos verset kapott Orbán utcája

A költészet napján súlyos verset kapott Orbán utcája