szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kaliforniai tudósok állítása szerint gyakorlatilag képesek lemásolni a Nap erejét azzal, hogy lézersugarakkal bombázzák a hidrogén atomokat – írja a UPI.

A livermore-i National Ignition Facility intézet fizikusai szerint olyan stádiumban jutottak a nukleáris fúziós kísérleteik, hogy elmondhatják: a lehető legtisztább energiaforrással dolgoznak. A fúzós eszköz 192 lézernyalábbal sugározza  be a hidrogén atomokat , s ezzel a módszerrel elméletileg akár 500 trillió watt teljesítmény is elérhető, ami pedig ezerszer nagyobb az amerikai nemzeti elektromos hálózat teljesítményénél.

Ed Moses, az intézmény igazgatója kifejezte reményét, hogy a kísérletek során több energia születik, mint amennyit belefektetnek, így a fúzió végre szénszennyeződés nélküli energiával járhat. A UPI értesülései szerint az emberiség legalább 25 évnyire van attól, hogy tiszta alternatívaként fúziós állomásokat építhessünk, az elméletek szerint viszont ezek tökéletesen működnének a tengervízből kinyert hidrogénatomokkal, s csak – bár erre a híradás nem tért ki – minimális radioaktív szennyeződéssel kell számolnunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tom Hanks nyitotta meg a virtuális bulit Joe Biden beiktatása után – videók

Tom Hanks nyitotta meg a virtuális bulit Joe Biden beiktatása után – videók

Egy halott, 17 sérült egy buszbalesetben Gödöllőnél

Egy halott, 17 sérült egy buszbalesetben Gödöllőnél

Biblia, bojkott, bálok, törés-zúzás az amerikai elnöki beiktatások történetében

Biblia, bojkott, bálok, törés-zúzás az amerikai elnöki beiktatások történetében