szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

SENT FROM BCI2000. A tizenhét karakteres üzenetet Adam Wilson, a Wisconsin-Madison Egyetem bioorvosi mérnöke egy elektródákkal megtömött EEG-sapkával küldte ki a Twitterre, elgondolása szerint megoldása segíthetne azon mozgásképtelen betegeken, akiknek agya viszont tökéletesen működik.


A fejre helyezett sapka a fejbőrön érzékeli az idegsejtek működését, illetve az agyműködés aprólékos változtatásait - gyakorlatilag a gondolatokat. Wilson rendszerében a szövegbevitel meglehetősen nehézkes - az ábécé betűi egyszerre szerepelnek a képernyőn, a betűk pedig folyamatosan villognak. Egy betűt úgy lehet "begépelni", ha a betű világít és a sapka hordója egyenesen arra a betűre néz, ez ugyanis érzékelhető változást jelent az érzékelők számára.

Wilson szerint mindez hasonlít ahhoz, mintha mobilon gépelnénk be üzenetet, ahol akár négyszer is meg kell nyomni egy gombot, hogy egy karaktert beüssünk, igaz, az új kísérleti rendszer sokkal lassabb a mobiloknál - csúcssebességnek ugyanis a percenkénti nyolc betű számít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hitetlen influenszer és a halál. Müller Cecília tévedése

A hitetlen influenszer és a halál. Müller Cecília tévedése

Öt éven belül 10 000 műholdat lőne fel Kína

Öt éven belül 10 000 műholdat lőne fel Kína

Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató

Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató