szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy alaszkai kisváros 340 lakója az elsők között lehet, akiknek a klímaváltozás miatt kell hátrahagyniuk otthonukat. Az éves középhőmérséklet emelkedése miatt a partot borító jég elolvad, akárcsak az állandóan fagyott talaj (permafroszt), amelyen a városka elterül.

A Discover magazin értesülései szerint az alaszkai Newtok lakóit a közeli Ninglick folyó is fenyegeti, amely megemelte a talajvíz szintjét is, ezért a házak között most csak pallók segítségével lehet közlekedni a hatalmas sár miatt.

A természet erőivel folytatott küzdelem vesztésre áll, ezért a lakók megszavazták, hogy csaknem 15 kilométerrel arrébb költöztessék a települést, egy magasabb fekvésű területre.

„Jelenleg az erózió, az áradás és a talaj süllyedése fenyegeti a városunkat” – nyilatkozta a CNN-nek Stanley Tom, a Newtok városi tanács vezetője. Az amerikai hadsereg utászai szerint a költöztetés mintegy 130 millió forintba kerülne. Newtokon kívül 26 további települést fenyegetnek az elemek, s a felmérések szerint a következő évtizedben még 60 kerülhet veszélybe.

Építészek már terveztek egy speciális menedékhelyet, amelyet az új helyszínen építenének fel, az utászok pedig ideiglenes úttal kötnék össze a két területet. A menedékházba fafűtéses gőzfürdő, szennyvízelvezető, és a permafroszt által hűtött pince is kerül majd.

„Az őslakosok azok, akik talán a legkevésbé ártanak a környezetnek, s minimális mértékben járulnak csak hozzá a felmelegedéshez” – magyarázta Miguel d’Escoto Brockmann, az ENSZ-közgyűlés elnöke az első Bennszülött Csúcstalálkozón, amelyet az alaszkai Anchorage-ben rendeztek. „Mégis ők az elsők, akiknek érezniük kell a változás hatásait.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

A növények mégsem súlyosbítják a globális felmelegedést?

Egy pár évvel ezelőtti, nagy feltűnést keltő kísérletet megismételve brit kutatók cáfolják, hogy a növények lennének felelősek az üvegházhatású metángáz kibocsátásáért - legalábbis normál növekedésük közben nem termelnek metánt.

MTI Tech

McKinsey-jelentés: nehezen, de megfékezhető a globális felmelegedés

Ha 2030-ra sikerül 70 százalékkal csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok, elsősorban a szén-dioxid kibocsátását, akkor 2 Celsius fokon belül tartható a légkör felmelegedése - vélekedik hétfőn Brüsszelben közzétett tanulmányában a McKinsey stratégiai és technológiai tanácsadó cég.

MTI Tech

A savasodó óceánok gyorsíthatják a globális felmelegedést

Egyre savasabbak lesznek az óceánok a növekvő széndioxid-koncentráció hatására, ami gátolja a tengeri állatok meszes héjának képződését. Ez azonban tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést, hiszen ezek az állatok fontos szerepet játszanak a széndioxid megkötésében - állítja friss tudományos eredményekre hivatkozva William Howard, a Tasmániai Egyetem professzora.

hvg.hu Tech

Gyorsul a globális felmelegedés, szakad a jéghíd

415 négyzetkilométeres szakasz vált le az Antarktisz nyugati részén fekvő Wilking-jéghídról, írja a BBC. Az eseményt figyelemmel kísérő brit kutatók szerint mindez várható volt, ugyanakkor sajnálatosan egyértelművé teszi a globális felmelegedést.