szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csillagászat és az űrkutatás rajongói 32. alkalommal gyűltek össze az amerikai állam egyik kietlen pusztáján, hogy zavartalanul gyönyörködhessenek az éjszakai égbolt szépségeiben.

A 32. Texas Star Party nevű rendezvényre egy 1600 méter magasan található farmon került sor, Fort Davis városától csaknem 10 kilométerre, a McDonald Obszervatórium közelében. Az alábbi felvételt 15 milliméteres halszemoptikával rögzítették, minden képkocka 20 másodperces expozícióval készült. Az egyes képkockák között körülbelül 40 másodperc telt el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
BBC Tech

Osztályozzon Ön is galaxisokat!

Galaxy Zoo néven honlap indult, amelyen csillagászok arra kérik az embereket, hogy segítsenek nekik egymillió galaxis osztályozásában - olvasható a BBC honlapján.

MTI Tech

Gyorsabban forog a Tejút, ütközhetnek a galaxisok

A Tejút - az a csillagrendszer, amelyhez a Föld is tartozik - gyorsabban forog, mint azt korábban hitték, ez 50 százalékkal növeli eddig feltételezett tömegét, és emiatt nagyobb az intergalaktikus összeütközés veszélye is - derül ki egy, az Egyesült Államokban hétfőn nyilvánosságra került tanulmányból.

Bari Máriusz Tech

Hubble: kilencvenszer több galaxist láthatunk

Szerelési körútra indulnak az amerikai asztronauták a Hubble teleszkóphoz 2008 augusztusában. A műveletek a nyílt űrben zajlanak, ezek eredményeképpen a teleszkóp körülbelül kilencvenszer lesz hatékonyabb. A küldetés nélkül 2011-ben a távcső valószínűleg végleg felmondaná a szolgálatot.

Mégis mekkora bravúrra lesz szükség Európa beoltásához koronavírus ellen?

Mégis mekkora bravúrra lesz szükség Európa beoltásához koronavírus ellen?

Marabu Féknyúz: Szájer 2.

Marabu Féknyúz: Szájer 2.

Nem várt szőrös dísz bukkant fel egy ausztrál család karácsonyfáján

Nem várt szőrös dísz bukkant fel egy ausztrál család karácsonyfáján