szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfőn indult el a Pirate Bay adminisztrátorainak új szolgáltatása. Az IPREDATOR Global Anonimity Service 7 dolláros havidíj fejében biztosítja a névtelen internetezést és a hírek szerint különös helyzettel találkoznak a hatóságok, ha az megpróbálnák elkérni az IPREDATOR-t használó internetezők személyes adatait, írja a Wired.


Az IPREDATOR gyakorlatilag egy VPN (virtuális privát hálózat)-szolgáltatás, amivel titkosítani tudjuk internetes forgalmunkat, így biztosíthatjuk azt, hogy a helyi internetszolgáltató vagy egy kíváncsi harmadik fél nem tudja megvizsgálni, milyen oldalakon böngésznk vagy milyen fájlokat töltünk le torrentoldalakról.

A szolgáltatás válasz az áprilisban életbe léptetett svéd IPRED törvényre, aminek értelmben a szerzői jog tulajdonosai elkérhetik az internetszolgáltatóktól azon forgalmi adatokat, amikkel pontosan azonosítani lehet a fájlcserélőket.

A The Pirate Bay hétfőn jelentette be, hogy a szolgálatatásra 180 ezer érdeklődő jelentkezett, közülük az első háromezer már megkapta meghívóját, az első hónapban pedig az apróbb technikai problémák kiküszöbölése után várhatóan minden előzetes jelentkező kipróbálhatja a rendszert.

A TorrentFreak hírportál szerint a névtelenséget biztosító szolgáltatások leggyengébb láncszeme kivétel nélkül az, hogy mi történik a felhasználói adatokkal, hiszen a törvény kötelezi a szolgáltatás adminisztrátorait arra, hogy adják át nekik a felhasználók adatait. Az IPREDATOR esetében azonban ez már nem fordulhat elő, ugyanis a Pirate Bay emberei azt állítják: a rendszer nem naplóz semmilyen adatot, amivel azonosítani lehetne a felhasználókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tudományos kudarc: leállítják az egyik francia vakcinajelölt munkálatait

Tudományos kudarc: leállítják az egyik francia vakcinajelölt munkálatait

Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást

Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást

Benyújtja a lemondását az olasz miniszterelnök

Benyújtja a lemondását az olasz miniszterelnök