szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Pirate Bay népszerű fájlcserélő oldal készítői szerint az általuk fejlesztett hálózat segíti az iráni választási eredmények valósságát megkérdőjelező internetezők cenzúramentes kommunikációját.

A szerzői jogok megsértésének elősegítése címén áprilisban elítélt csapat továbbra is elérhető torrentoldalán a "Kalóz-öböl" logót egy tiltakozói fórumra való hivatkozással szerdán átmenetileg a Perzsa-öböl névre cserélték. Az oldal biztonságos és megbízható módja az irániak és a barátok kapcsolatteremtésére, valamint azonnali névtelenséget biztosít a rendszert használóknak. "Még ha a szavazást el is nyomták, a szavazók hangját nem tudják" - hirdeti a Névtelen Irán című weblap szlogenje.

Peter Sunde, a Pirate Bay szóvivője szerint csoportja az iráni kormány tüntetésekről megjelent internetes tartalmak korlátozása után segített a rendszer létrehozásában, amely az elindulása óta már több százezer találatot kapott. Az internetes cenzúra elleni leghatékonyabb megoldást a az úgynevezett proxy szerverek jelentik, amelyek a tiltott oldalak címét elrejtve, illetve megváltoztatva cselezik ki az internet cenzorait.

Az online társadalom proxy szerverek létrehozására buzdítja mindazokat, akiknek erre lehetősége van, hogy az ilyen kapcsolatokon keresztül el lehessen érni az olyan népszerű fórumokat, mint a Twitter, a Facebook, vagy a YouTube. Egy-egy proxy oldal csak addig hatásos, míg a cenzorok a hivatkozás IP-címét, azaz a hálózati azonosítóját fel nem teszik a tiltólistára. Az ilyen oldalak száma azonban olyan sok lehet, hogy a korlátozásra törekvők mindig egy lépéssel lemaradva járnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Erősödik a politikai vita a kínai vakcina miatt

Erősödik a politikai vita a kínai vakcina miatt

Érkezőben a megújult Volkswagen Polo

Érkezőben a megújult Volkswagen Polo

Az Európai Bizottság vizsgálja a civiltörvény miatt elutasított pécsi alapítvány ügyét

Az Európai Bizottság vizsgálja a civiltörvény miatt elutasított pécsi alapítvány ügyét