szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországot vizsgálja az MPA, az amerikai Motion Picture Association nevű szervezet, hazánkban ugyanis egyre terjed a hanglopás, azaz a moziban illegálisan felvett szinkronhang eredeti filmhez való illesztése, majd az így magyarított film közzététele az interneten.

Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) közlése szerint az MPA azért kezdte vizsgálni Magyarország "mozibiztonsági állapotát", mert míg tavaly összesen 12 filmhanglopás történt az országban, addig idén júniusig ugyanennyi esetre derült fény.

Az alapítvány közleménye szerint a "vizsgálat" egyik része egy technikai újításon alapszik, amelynek segítségével a stúdiók és a laborok digitális és analóg kópiánként egyaránt képesek megjelölni a filmhangot, és így nyomon követhetővé válik az adott hang útja: tudni lehet, hogy melyik moziban futott, illetve hangrögzítés esetén beazonosítható, hol is történt a felvétel.

A jövőben fokozottabb ellenőrzés várható és a mozik személyzete biztonsági intézkedésekkel meg is akadályozhatja a filmhang illegális felvételét, amely akár 2 év szabadságvesztéssel is büntethető - írja az ASVA. 

A közlés szerint a "camcording" - a kép és hang együttes felvétele - az Egyesült Államokban és Oroszországban a leggyakoribb, míg a hangok tekintetében Németország és Spanyolország a listavezető, s rögtön utánuk következik Magyarország. Ezekben az országokban ugyanis a nézők megszokták a szinkront és a felirat sem népszerű.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!