szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kanadai kutatás szerint a vásárlók előnyben részesítik a világosabb csomagolású dobozokat, amelyeken a cigaretták könnyedségét sugalló kifejezések szerepelnek. A megoldást az egységes csomag jelenthetné a felmérést végző szakemberek szerint.

A New Scientist értesülései szerint David Hammond és Carla Parkinson az ontariói University of Waterloo egészségtudománnyal foglalkozó kutatói fiktív cigarettásdobozokat mutattak a felmérésben résztvevők számára, akiknek ki kellett választania, hogy melyiket vásárolnák meg szívesen.

A válaszadók többségében a világos csomagolású változatokat részesítették előnyben, illetve azokat, amelyeken olyan kifejezések szerepeltek, mint például „smooth” (laza, sima), vagy „silver” (ezüst). Ezekről a szavakról a kutatók úgy vélték, hogy azt sugallják, a dobozban lévő cigaretták könnyedebbek, sőt, akár egészségesebbek is, mint a többi. A teljes kutatás elérhető a Journal of Public Health című szaklap weboldalán.

Hammond szerint az egységesített csomagolással lehetne az ilyen jellegű „trükköknek” elejét venni. „A felméréseink szerint az emberek a különböző színeket az egészségügyi kockázat szintjeivel azonosítják, azonban ez nem jelenti azt, hogy az enyhébb cigaretta kevésbé lenne ártalmas az egészségre” – nyilatkozta a szakember a kutatás kapcsán. Hammond hozzátette: számos országban, köztük Nagy-Britanniában, Kanadában és Ausztráliában már fontolgatják az egységes csomagolás bevezetését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Rákkeltő összetevők az elektromos cigarettában is

Rákkeltő összetevőket találtak az elektromos cigarettákban annak ellenére, hogy a gyártók a hagyományos cigarettánál biztonságosabbnak tüntetik fel terméküket - közölték szerdán az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) illetékesei.

hvg.hu Plázs

Nem csökkenti a stresszt a dohányzás

A Pew Research kutatási adatai szerint erősen vitatható az elképzelés, miszerint a dohányzás nyugtató hatású. Az általuk közzétett elemzés szerint ugyanis a dohányosokra nem jellemző, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott életet élnek, sőt nagyobb arányban panaszkodnak arra, hogy stresszes az életük, mint nem dohányzó társaik.

MTI Karrier

Jönnek a nemdohányzó munkahelyek?

Magyarországon már szinte elképzelhetetlen, hogy egy megbeszélésen az egyik munkatárs a többi kolléga orra alá füstöljön. Pedig régen teljesen természetes volt dohányozni a repülőgépeken, mozikban, irodákban, áruházakban. Elképzelhető, hogy teljesen kitiltják a dohányosokat a munkaerőpiacról és jönnek a nemdohányzó munkahelyek?

MTI Plázs

A dohányzás rosszabb, mint a hátrányos helyzet

A dohányzásnak nagyobb hatása van az élettartamra, mint a társadalmi státusnak - állapítják meg brit kutatók a témát vizsgáló eddigi legnagyobb tanulmányban, mely kedden jelent meg a British Medical Journal című orvosi szaklapban.

MTI Világ

Dohányzási tilalom Bulgáriában 2010-től

A bolgár parlament elfogadta pénteken azt a törvényt, amelynek értelmében 2010. júniustól minden nyilvános helyen betiltják a dohányzást. A dohánygyárak és az idegenforgalmi ágazat képviselői hiába tiltakoztak a jogszabály ellen.

Demeter Szilárd szintet lépett: a Führerhez hasonlítja Soros Györgyöt

Demeter Szilárd szintet lépett: a Führerhez hasonlítja Soros Györgyöt

Nem mozdultak az álláspontok, Morawiecki Merkelnek is belengette a vétót

Nem mozdultak az álláspontok, Morawiecki Merkelnek is belengette a vétót

Vasrúddal próbáltak pénzt szerezni egy nyíregyházi ATM-ből

Vasrúddal próbáltak pénzt szerezni egy nyíregyházi ATM-ből