szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rejtélyes okból nem tért vissza több millió lazac egy kanadai folyóba a szokásos éves ívási időben.

A halászatért felelős kanadai minisztérium szakemberei hat- és tízmillió közötti számban várták a vörös lazacok (Oncorhnchus nerka) visszatérését a Fraser-folyóba, ám eddig csak mintegy 600 ezer érkezett.
 
Kanada tavaiba és folyóiba évente négy hullámban térnek vissza nagy számban a lazacok a Csendes-óceánból, a júniustól augusztusig tartó vándorlások közül azonban messze az a legnagyobb, mely most - úgy tűnik - elmaradt. A szakemberek számára is talány, hová ment a hiányzó több millió lazac.

Egy helyi halász a The Globe and Mail című lapnak nyilatkozva sokkolónak és katasztrofálisnak nevezte a helyzetet. A 2009-es év a valaha volt legrosszabb lehet a kanadai halászat számára.

2005-ben rekordszámban születtek lazacok a Fraser-folyóban, melyek aztán az óceánba vándoroltak, a természet parancsa szerint azonban már vissza kellene térniük az ívási helyre.

A szakemberek találgatásai között szerepel, hogy az óceán melegebb vize vagy a kevesebb élelem befolyásolta őket, de az is lehet, hogy a fiatal lazacok valamilyen fertőzést kaptak vándorlásuk közben. Az sem elképzelhetetlen, hogy a visszaérkező lazacok számára vonatkozó becslések voltak túlzottak.

Kanadai, norvég és skót környezetvédő csoportok bírálták a lazacfarmokat, mert élősködőkkel, tengeri tetvekkel veszélyeztetik a vad lazacokat, melyek a telepek közelében vonulnak el. A felnőtt lazacok túlélik a paraziták támadását, ám a vékonyabb bőrű fiatal állatok érzékenyebbek.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Bíróság előtt a Stop Soros

Az Európai Bíróság előtt a Stop Soros

Most cselekedjen, ha már rég nem nézett rá Google-fiókjára – különben törlik

Most cselekedjen, ha már rég nem nézett rá Google-fiókjára – különben törlik

Mire számíthat Orbán, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke?

Mire számíthat Orbán, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke?