szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kaliforniai Egyetem biológusai megdöbbentően pontos számítási módszereket találtak arra, hogy mikor omlik össze egy ökoszisztéma tápláléklánca és ehhez milyen lépések vezetnek. Mindez a Google egyik algoritmusán alapul, írja a Wired.


A biológusok régóta tisztában vannak azzal, hogy ha egy táplálékláncból kihullanak bizonyos fajok, akkor a teljes rendszer összeomlik - az állatok és növények viszont olyan komplex láncolatban függnek egymástól, hogy nehéz megállapítani, pontosan mely fajok számítanak a "legfontosabbaknak". A Kaliforniai Egyetem biológusai most a PLoS Computational Biology szaklapban számoltak be kutatásaikról: a Google PageRank algoritmusa (ld. keretes anyagunkat) alapján kísérelték meg modellezni az ökológiai összeomlást, s ez meglepően pontos eredményekkel járt.

PageRank
A Google PageRank algoritmusa az egyes weboldalak fontosságát számszerűsíti: amelyik oldalra több fontosnak minősített oldal linkel, az az oldal fontosabbnak számít a többinél. A legfontosabb oldalak 10-es értéket kapnak egy tízes skálán; ilyen például a Blogger, a NASA vagy a New York Times oldala.
Stefano Allesina, a tanulmány egyik szerzője azt nyilatkozta a Wirednek: ha meg tudjuk mondani, hogy a legnagyobb és leggyorsabb pusztuláshoz a fajok kihalásának mely láncolata vezethet, a fajok fontossági sorrendjét is megállapíthatjuk. A Google algoritmusa a korábbi megoldásoktól eltérően nem csupán a fajok közti kapcsolatokat veszi számításba, hanem relatív fontosságukat is. A PageRank szerint egy weboldal akkor számít fontosnak, ha fontos weboldalak mutatnak rá. Mindezt a biológusok megfordították: a fajok akkor fontosak, ha fontos fajok léte múlik rajtuk - a gazellák például azért fontosak, mert az oroszlánok velük táplálkoznak.

Allesina és társai arra döbbentek rá, hogy az új módszer a korábbi számítási módszerekhez képest sokkal megbízhatóbb: vagy a legjobb megoldást adta ki több milliárd lehetőség közül, vagy nagyon közel járt a megoldáshoz - a "legjobb" alatt a biológusok arra a megoldásra gondolnak, ami az adott ökoszisztéma teljes összeomlását a legkevesebb faj kihalásával oldja meg.

A kutatók úgy vélik, támadható a tápláléklánc hagyományos elképzelése is, ugyanis az annak alján lévő fajok is igen jelentősek, ezeket a biológia hosszú ideig alábecsülte - láthatóan minden faj teljes interakcióban van a többivel, különleges hálózatot alkotva így.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szeretne úgy kinézni a valóságban, mint filterekkel felturbózott fotóján?

Szeretne úgy kinézni a valóságban, mint filterekkel felturbózott fotóján?

Több ezer hondurasi bevándorló rekedt Guatemalában, összecsaptak a rendőrökkel

Több ezer hondurasi bevándorló rekedt Guatemalában, összecsaptak a rendőrökkel

Nem vett tavaly a korábbinál sokkal több influenzaoltást az NNK

Nem vett tavaly a korábbinál sokkal több influenzaoltást az NNK