szerző:
hvg.hu

Három űrügynökség szondájának eredményei támasztják alá a tényt: van víz a Holdon. Mindez nem csak tudományos szempontból érdekes, hanem azért is, mert az eredetileg embargós hír jóval hamarabb került ki a világhálóra, minthogy azt engedélyezték volna - olvasható a BBC, illetve a mediablog.hvg.hu oldalán.


Meglepő mennyiségű vizet találtak a Hold talajában, derül ki három űrügynökség szondáinak összevetett anyagaiból. Az indiai Chandrayaan-1 szonda műszerei szerint a Hold talajának részecskéit vízréteg borítja, ami mennyiségben már pont akkora, hogy a Holdra látogató asztronauták erőforrásként használhatnák fel. Larry Taylor amerikai holdkutató azt állítja, hogy egy köbméternyi holdtalajból akár egy liternyi vizet is össze lehetne gyűjteni.

Nincs értelme az embargónak
A hírrel kapcsolatos vita rámutat: manapság egyre kevesebb értelme van az embargónak, írja a mediablog.hvg.hu ezzel kapcsolatos cikke.

A NASA vélhetően ott vétett hibát, írja a BBC, hogy hétfőn közel 2000 újságíróval közölte: csütörtökön sajtóbejelentést tesz a Holddal és azzal kapcsolatos vízrejtéllyel. Ezek után számos újságíró és blogger kezdett el elméleteket gyártani, a mainstream hírforrások elkezdtek cikkezni a pletykákról, majd szerdán, még idő előtt az indiai The Hindu publikálta a hírt.
Az Apollo-küldetések során a Holdról visszahozott talajmintákon nedvességet találtak, de a tudósok korábban nem tudták kizárni annak lehetőségét, hogy a vízmolekulák azután kerültek a mintákra, hogy azok a laboratóriumokba kerültek. Ehhez képest óriási meglepetést okozott, hogy India első műholdja, a Chandrayaan-1 vizsgálataival bizonyította, hogy igazi víz van a Holdon, ezt pedig az amerikai Deep Impact, illetve az amerikai és európai együttműködésből született Cassini is alátámasztja.

Az észlelt víz mennyisége egyre több a Hold pólusai felé haladva, a kutatók pedig úgy vélik: a víz a napszél hatására jön létre, az űrből érkező sugárzás kémiai reakciót indít be, aminek hatására a talajban lévő oxigénatomok hidrogénatomokat kapnak, így jönnek létre a vízmolekulák.

A következő hónapban a NASA a Hold déli pólusához közel eső Cabeus A kráterbe ütköztet majd egy szondát, hogy megvizsgálhassa: a felvert porfelhőben és megmozgatott talajmintákban a földi műszerek ill. egy másik műhold képes-e vízgőzt érzékelni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Könnygázzal oszlatott a rendőrség, gyújtogatással és üldözéssel ért véget a tüntetés

Könnygázzal oszlatott a rendőrség, gyújtogatással és üldözéssel ért véget a tüntetés

A Facebook ereje: millióan látták Orbán feszült arcát

A Facebook ereje: millióan látták Orbán feszült arcát

Tökéletes fricska a Kutyapárttól a köztévének

Tökéletes fricska a Kutyapárttól a köztévének

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

„Megfordítanám veled a világot” – KIES klippremier

„Megfordítanám veled a világot” – KIES klippremier

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért