szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három űrügynökség szondájának eredményei támasztják alá a tényt: van víz a Holdon. Mindez nem csak tudományos szempontból érdekes, hanem azért is, mert az eredetileg embargós hír jóval hamarabb került ki a világhálóra, minthogy azt engedélyezték volna - olvasható a BBC, illetve a mediablog.hvg.hu oldalán.


Meglepő mennyiségű vizet találtak a Hold talajában, derül ki három űrügynökség szondáinak összevetett anyagaiból. Az indiai Chandrayaan-1 szonda műszerei szerint a Hold talajának részecskéit vízréteg borítja, ami mennyiségben már pont akkora, hogy a Holdra látogató asztronauták erőforrásként használhatnák fel. Larry Taylor amerikai holdkutató azt állítja, hogy egy köbméternyi holdtalajból akár egy liternyi vizet is össze lehetne gyűjteni.

Nincs értelme az embargónak
A hírrel kapcsolatos vita rámutat: manapság egyre kevesebb értelme van az embargónak, írja a mediablog.hvg.hu ezzel kapcsolatos cikke.

A NASA vélhetően ott vétett hibát, írja a BBC, hogy hétfőn közel 2000 újságíróval közölte: csütörtökön sajtóbejelentést tesz a Holddal és azzal kapcsolatos vízrejtéllyel. Ezek után számos újságíró és blogger kezdett el elméleteket gyártani, a mainstream hírforrások elkezdtek cikkezni a pletykákról, majd szerdán, még idő előtt az indiai The Hindu publikálta a hírt.
Az Apollo-küldetések során a Holdról visszahozott talajmintákon nedvességet találtak, de a tudósok korábban nem tudták kizárni annak lehetőségét, hogy a vízmolekulák azután kerültek a mintákra, hogy azok a laboratóriumokba kerültek. Ehhez képest óriási meglepetést okozott, hogy India első műholdja, a Chandrayaan-1 vizsgálataival bizonyította, hogy igazi víz van a Holdon, ezt pedig az amerikai Deep Impact, illetve az amerikai és európai együttműködésből született Cassini is alátámasztja.

Az észlelt víz mennyisége egyre több a Hold pólusai felé haladva, a kutatók pedig úgy vélik: a víz a napszél hatására jön létre, az űrből érkező sugárzás kémiai reakciót indít be, aminek hatására a talajban lévő oxigénatomok hidrogénatomokat kapnak, így jönnek létre a vízmolekulák.

A következő hónapban a NASA a Hold déli pólusához közel eső Cabeus A kráterbe ütköztet majd egy szondát, hogy megvizsgálhassa: a felvert porfelhőben és megmozgatott talajmintákban a földi műszerek ill. egy másik műhold képes-e vízgőzt érzékelni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kunhalmi Ágnest és Tóth Bertalant választotta társelnökévé az MSZP

Kunhalmi Ágnest és Tóth Bertalant választotta társelnökévé az MSZP

800 lóerős veszedelmet csinált a Brabus a Mercedes-AMG GT 63S-ből

800 lóerős veszedelmet csinált a Brabus a Mercedes-AMG GT 63S-ből

A mobilok miatt is pusztulhatnak a rovarok

A mobilok miatt is pusztulhatnak a rovarok