szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden százötvenedik amerikai gyermeket diagnosztizálhatunk az autizmus valamely típusával, állították korábban amerikai kutatók, egy nemrégen publikált új vizsgálat azonban azt mondja: a jelenség jóval gyakoribb - írja a U.S. News.

A Pediatrics szaklap októberi számában publikált tanulmány szerint minden kilencvenegyedik gyermek szenved az autizmus valamelyik típusától, például a Kanner- vagy az Asperger-szindrómától. Ez azt jelenti, hogy minden tízezer gyermek között 110 olyan van, akit előbb-utóbb autizmussal diagnosztizálnak, azaz az USA területén jelenleg közel 673 ezer autista gyermek él. Ez jóval több, mint amivel eddig az amerikai egészségügy kalkulált, így az eredmények arra késztetnek minket, hogy előrelátóbb és gondosabb terveket szőjünk ezzel kapcsolatban, mondta Geraldine Dawson, az Autism Speaks fő tudományos szakembere - egy autista gyermek esetén körülbelül 1,6 millió dollár költséggel számol az egészségügy.

A kutatás a 2007-es amerikai gyermekegészségügyi felmérés adatain alapszik, amely 78 ezer, 3 és 17 év közti gyermek adatait tartalmazta. Ebből 1412 gyermek szülei számoltak be arról, hogy gyermeküket autizmussal diagnosztizálták, de csak 913 szülő válaszolta azt, hogy gyermeküknek valami baja is lenne - 494 enyhe, 320 mérsékeltebb és 90 súlyosabb tünetcsoportról volt szó a felmérés szerint. Cynthia Johnson, a pittsburghi gyermekkórház autizmus-központjának igazgatója szerint a számok emelkedése azt jelenti, hogy jobb diagnosztikai kritériumokról beszélhetünk és egyre jobban tudatában is vagyunk a tünetcsoportnak.

Johnson szerint kérdéses, hogy mi van azon gyermekekkel, akik autizmussal diagnosztizáltak, de szüleik szerint egészségesek. Előfordulhat, hogy a korai gondoskodás és intenzív figyelem "eltörölhette" az enyhébb tüneteket, de az is lehet, hogy egyes gyerekek adottságaik folytán könnyebben "helyreállhatnak". A vizsgálatok eredményei szerint a fiúkat négyszer gyakrabban diagnosztizálhatják autizmussal, mint a lányokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
SZFE: Vidnyánszkyra hivatkozva mégis lemondott egy nyilvános beszélgetést Stumpf István kormánybiztos

SZFE: Vidnyánszkyra hivatkozva mégis lemondott egy nyilvános beszélgetést Stumpf István kormánybiztos

Szélütések okozták a washingtoni Capitoliumot védő rendőr halálát januárban

Szélütések okozták a washingtoni Capitoliumot védő rendőr halálát januárban

Felbukkant a Nürburgringen a Mercedes régen várt hiperautója, a One – videó

Felbukkant a Nürburgringen a Mercedes régen várt hiperautója, a One – videó