szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Commodore 64 SID chipjeinek hangzásvilága meglehetősen egyedi volt annak idején.

A Commodore 64 SID chipjeinek hangzásvilága meglehetősen egyedi volt annak idején. Aki akkor hallotta, valószínűleg nem felejti el, és még ma is könnyedén megkülönbözteti a C64-en készült dalokat bármi mástól.
A SID-zenék hatalmak kultuszt tudhatnak a magukénak, számon tartják az olyan nagy neveket, mint Chris Hülsbeck, remixelik a legnépszerűbb C64-es dalokat, sőt, még hardvert is vásárolhatunk, ha modern eszközökkel, valódi SID-hangzásra vágyunk a szoftveres emuláció helyett.

C64-es dalok, leporolva

Akad, aki rajongóként újra játssza a régi zenéket, és ezt meg is osztja másokkal, mondjuk a Youtube-on, és persze rengetegen akadnak, akik csak otthon, a szoba falai közt nosztalgiáznak néha a régi dalok lejátszásával.
Ehhez szerencsére nincs szükség semmi extra kiegészítőre, még teljes C64 emulátorra sem, csak egy SID-lejátszó alkalmazásra.

A tökéletes SID lejátszó, OS X-re

Windowson számtalan lehetőség van arra, hogy SID-formátumú dalokat hallgassunk. Először is, szinte mindent elérünk SID-formátumban, mondjuk a hvsc.c64.org oldalon. Innen ZIP fájlba tömörítve, kategorizáltan, almappákba elosztva tölthetjük le szinte az összes létező C64-es zenét, játékokból, demókból stb.
Telepíthetjük a Sidplayw alkalmazást is, ami ugyan nem egy szépség, de jó minőségben adja vissza a régi élményeket (működik Windows 7 alatt is).

Lejátszás Windows alatt

Aki Windowson kényelmesebb megoldásra vágyik, annak vagy érdemes megismerkednie a Foobarral, amely más formátumok mellett ezzel is megbirkózik, vagy bevetheti mondjuk a Winampot, egy sidplay2 plug-innel. Utóbbi talán a legkényelmesebb megoldás Windows alatt, hiszen egyszerű a felülete, és tetszés szerint állíthatunk össze lejátszási listákat.
Ennél kényelmesebben már csak az OS X felhasználók nosztalgiázhatnak a Sidplay elnevezésű alkalmazás segítségével. Ez szinte megszólalásig hasonlít az iTunes felületéhez, kényelmesen és gyorsan állíthatunk vele össze saját listákat, sőt a kritériumoknak megfelelően automatikusan frissülő Smart listákat is. De a legjobb, hogy még a zeneletöltés gondját is leveszi a vállunkról, mivel első induláskor lekapja a friss adatbázist a fentebb már említett hvsc.c64.org oldalról.
Szóval aki egy kis utazásra vágyik az egykori C64 zenei világába, a fenti megoldásokkal kényelmesen megoldhatja ezt. Akár háttérzeneként is hallgathatók a régi kedvencek, miközben internetezünk.

Aki a játékokat is szeretné felidézni, annak korábbi cikkünkben mutattunk egy remek helyet, ahol szinte az összeset megtalálja, emulátorokkal együtt.

És akkor szolgálati közleményként még annyit biggyesztenék csak a cikk végére, hogy időközben visszakerült az Apple App Store boltjába a C64 emulátor, így immár az almás telefon kedvelői is újrajátszhatják a régi játékokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

C64 rajongók kánaánja

Volt annak idején, az 1980-as években egy nagyon meghatározó személyi számítógép, amely az 1982-es olcsó változat...

techline.hu Tech

Commodore 64 történelem

1982 igazán különleges év volt: ekkor dobta piacra a Commodore cég a C64 típusjelû személyi számítógépet.

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

A fejfájást vizsgálták az SZTE kutatói, címlapra kerültek vele

A fejfájást vizsgálták az SZTE kutatói, címlapra kerültek vele

Hétméteres szakadékba zuhant egy nő Pécsen

Hétméteres szakadékba zuhant egy nő Pécsen