szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zsidók és szamaritánusok évezredeken át vitatkoztak azon, hogy a szamáriaiak mennyire tekinthetők zsidónak. Most a genetika úgy tűnik, eldöntötte a kérdést. A ma élő pár száz szamaritánus férfiágon kohanita, tehát a legelőkelőbb zsidó papi réteghez tartozik genetikailag, női ágon viszont nem zsidókról van szó.

Közismert bibliai, újtestamentumi történet, hogy az út mentén fekszik egy sebesült, de a pap és a lévita (templomszolga) mennek tovább, miközben az irgalmas szamaritánus segít a rászorulón. Jézus ezzel azt példázza sokak szerint, hogy az ókori Palesztinában élők többsége által lenézett szamaritánusok is megbecsülendő tagjai a társadalomnak.

A szociális problémákra utaló bibliai történetben a szamaritánus mint egy lebecsült társadalmi csoport tagja magasztosul fel, de mindennek a történelmi és genetikai hátterét csak az elmúlt években fejtették meg a tudósok. A szamaritánusok is Izrael fiainak (Bené Jiszróel) hívják magukat, de a zsidók hosszú évszázadokon, évezredeken át nem ismerték el őket hithűnek.

A különállás magyarázatát a boingboing.net összeállítása szerint az asszír hódítás idejében kell keresni. (A Boingboing.net a Krisztus előtti hetedik századra teszi ezt, valójában azonban ez inkább a VIII. században törtétn, ahogyan ezt az 1929-ben kiadott Magyar Zsidó Lexikon is írja.)

Annyi bizonyos, hogy az asszír birodalom hódított Palesztinában. Az itt talált hébereket részben áttelepítették, az itt élő népességet kicserélték, asszíriai lakosságot is hoztak a helyükre - ez a hódítók kegyetlenkedéseit ismerve nem lehetett kifinomult eljárás. A Szamária (Samária, héberül: Somrón) városában lakók közül is elhurcoltak embereket, de közülük sokan helyben is megmaradtak.

Babilón a szakadás oka?

A későbbiekben a délebbre lévő Judea lakóit még a babilóniai birodalom is elhurcolta, majd a 70 évig tartó babilóni fogságból visszatérők - a mai zsidók elődei - a szamaritánusokat nem tartották zsidónak, mert a judeaiak szerint a szamáriaiak nem teljesen azt a vallást követték, amit ők. A szamaritánusok viszont a Babilónból visszatérteket nem tartották hithűnek.

Végül az ókorban a mai zsidók, a judeaiak leszármazottjai kerültek többségbe, a Somrón környékén élőkből pedig a szamaritánusok lettek. A szamaritánusok lélekszáma 2007-ben mindössze 712 volt, 1917-ben pedig csak 146-an voltak. Ők váltig állították évezredeken át, hogy héber törzsek leszármazottjai, de a bizonyíték ehhez nem állt rendelkezésükre.

Vallásilag a zsidók végképp nem ismerték el a szamáriaiakat, hiszen valóban néhány szokásuk eltért az övéktől. 2004 óta viszont változott a helyzet, a genetika számos jelenségre derített fényt. A szamaritánusoknál ugyanis rendkívül gyakori (a kilencvenes években 84 százalékos) az unokatestvérek összeházasodása. A közösségen belüli párválasztás miatt azonban jól elkülöníthető genetikai sajátosságaik vannak a ma élő szamaritánusoknak.

A DNS-kutatók igazságot tesznek

Kohn, Kagan, Kaganovics, Cohen, Katz -
kohanita leszármazottak szétszórodása Európában
© Wikipedia

Mindezek számos öröklődő betegséghez vezettek a csoporton belül, ami miatt sokszor vizsgálták genetikai állományukat. A DNS-elemzésekből viszont a tudósok rájöttek az évezredes zsidó-szamaritánus különállás biológiai alapjaira. Kiderült, hogy a szamaritánusok Y-kromoszómái - amelyek apáról fiúra öröklődnek - a közel-keleti és afrikai zsidóság Y-kromoszómáihoz hasonlítanak. Méghozzá ahhoz a változathoz (Cohen Modal Haplotype), amely a zsidó papság, a kohaniták jellemzője volt. A zsidóknál megszűnt a papság intézménye, helyüket a rabbik, tanítók vették át, ugyanakkor a papi osztály nevében sokáig őrizte, sőt máig őrzi eredeti társadalmi funkcióját.

A kohén szó ugyanis papot jelent, ez a levita törzsből származók közül Áron főpap leszármazottjait illeti meg. A leviták kevésbé előkelő származású tagjait az Irgalmas szamaritánus történetében a templomszolga személyesíti meg, akiket egyszerűen levitáknak neveztek. A zsidó papi nevek közül a Kohn, Cohn, Kohán, Kogan, Kahane, Kagan, Kaganovics, Cohen, a különböző nyelvi átírásokban szerepel, sőt a Kohén Tzedek - igaz pap - rövidítésből kialakult Katz név is erre vezethető vissza. A Wikipedián olvasható a kohaniták genetikai állományáról számos további részlet, annyi bizonyos tehát, hogy a szamaritánusok férfiágon ezekkel rokon tulajdonságokat mutatnak.

És a nők?

De mi a helyzet az anyákkal? A szamaritánusok ebből a szempontból nemcsak, hogy nem papi zsidó származásúak, de valószínűleg nem is héber törzsek leszármazottjai. A mitokondriális DNS-ük 2004-es elemzése ugyanis arra mutatott rá, hogy nem sok közös vonásuk van a mai zsidó népességgel. A mitokondriális DNS anyáról lányára öröklődik ugyanis. Így tehát arra jutottak a genetikusok, hogy héber férfiak és nem-héber nők leszármazottjai a mai szamaritánusok. Ezért sem véletlen talán, hogy a származás eldöntésénél a szamaritánusoknál nem az anya számít, hanem az apa, éppen ellentétben a zsidók felfogásával.

Így tehát mind a zsidóknak, mind a szamaritánusoknak igazuk van bizonyos szempontból: hiszen az anyát meghatározónak tekintő zsidóknak a szamaritánusok nem számítanak zsidónak, viszont az apai vonalat követő szamaritánusok - saját hitük alapján - valóban Izrael gyermekeinek tekinthetik magukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!