szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Január 16-tól a mobiltelefon-számokat csak a teljes formátum, azaz mind a 11 számjegy tárcsázásával lehet hívni, ezért a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője (HFJK) és a három mobilszolgáltató azt javasolja, hogy minden felhasználó már korábban írja át készülékében a hét számjeggyel tárolt hívószámokat.


Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közös közleményükben kiemelték: január 16-tól csak a teljes, azaz a belföldi előhívó, hálózatkijelölő szám és előfizetői szám formátum megadásával lehet majd SMS-t és MMS-t is küldeni.

A közleményben rámutattak: január 16-tól a hét számjegy használata esetén a hívás sikertelen lesz, illetve az így küldött üzenetek nem érkeznek meg a címzettekhez. A sikertelen hívási kísérletről hangbemondással tájékoztatják az előfizetőket, míg a csak hét számjeggyel küldött SMS-ek és MMS-ek nem fognak megérkezni a címzettekhez.

A szolgáltatók szerint az a legegyszerűbb, ha az előfizetők a telefonkönyvben tárolt hétjegyű hívószámokat kiegészítik a +36 azonosítóval és a hálózat kijelölő 20-as, 30-as vagy 70-es számmal.

A Pannon, a T-Mobile és a Vodafone előfizetéseinek száma most együttesen közel 12 millió, és ez a szám a következő években várhatóan tovább nő majd: a rendelkezésre álló kiosztható hívószámok azonban korlátozottan állnak rendelkezésre, ezért szükség van a 11 számjegyes mobilszámok bevezetésére - mutattak rá közleményükben a szervezetek. Mivel megszűnik a hálózaton belüli hét számjegyes hívás és üzenetküldés lehetősége, újabb számmezők szabadulnak fel.

A hívószámok tárcsázásának változásával a mobilszolgáltatók közel 6 millió telefonszámmal bővíthetik az általuk használható számmezőt. Január közepe után, a mobilszolgáltatók által kiadott hétjegyű előfizetői számok 0-val, vagy 1-gyel is kezdődhetnek majd, míg jelenleg a mobilszámok csak a 2000000–9999999 tartományból használhatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt egy kis előzetes a megújult Volkswagen Polóról

Itt egy kis előzetes a megújult Volkswagen Polóról

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Szarvas József: “Én azt várom, hogy történjen valami személyes ügy az egyetemen”

Szarvas József: “Én azt várom, hogy történjen valami személyes ügy az egyetemen”