szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Harminc rab Facebook-oldalát eltávolították, mert az áldozataik kigúnyolására használták a közösségi oldalt.

A rabok elméletileg csak felügyelet mellett, oktatási célra használhatják a netet, a hozzájuk becsempészett mobiltelefonokkal mégis hozzáférnek a netes profiljukhoz, és tovább gúnyolódnak az áldozataikon.

Több panasz is érkezett emiatt – többek között egy 2008 májusában meggyilkolt tizenéves fiú szülei emelték fel a szavukat, illetve egy 2001 novemberében gyilkosság áldozatává vált kisiskolás szülei -, ezért a Facebook most 30 oldalt is eltávolított.

A BBC által idézett szakember szerint a gyalázkodó bejegyzéseket nemcsak a rabok, de a családtagjaik is frissítették.

 

A 30 eltávolított oldal között van a kettős gyilkosságra felbujtás miatt börtönben ülő Colin Gunn, aki azt írta, alig várja, hogy kiszabaduljon és lássa bizonyos emberek szemében a félelmet, illetve a húszéves Jade Braithwaite dicsekvései, akinek a lelkén a 16 éves Ben Kinsella halála szárad. Jade Braithwaite azt is megosztotta a világgal, hogy szeretne egy távirányítót, hogy elnémítsa vagy törölje azokat az embereket, akiket kell. Roy Boodle, egy  28 éves betörő  másfél évig hencegett a közösségi oldalon, hogy őt nem fogják elkapni. Jelenleg börtönbüntetését tölti.

A közösségi oldalak irányelvei szerint senki nem közölhet zaklató, bántó bejegyzéseket, de olyan sok a felhasználó, hogy a sértő weboldalak ideig-óráig elkerülhetik az üzemeltetők figyelmét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Már 400 millió tagja van a Facebooknak

Weboldalának egyszerűsítésével és új szoftverek maratoni éjszakájával ünnepelte hatodik születésnapját a Facebook közösségi portál, amely immár 400 millió tagot számlál.

Antal Attila Publicisztika

Harc a szavazatokért a Facebookon

Orbán Viktor múlt pénteki évértékelője nem lepte meg a közönséget, nagyjából Bokros Lajos „orbánértékelő” beszéde is a várt eredménnyel zárult, sőt Mesterházy Attila reakcióira is számíthatott a nagyérdemű. Mindenképp figyelemreméltó azonban a beszédek illetve év(tized)értékelők internetes elő- és utóélete, amelyek talán egy új vitakultúra alapjai is lehetnek – állapítja meg Antal Attila a Méltányosság Politikaelemző központ munkatársa.

hvg.hu Tech

Gengszterek a Facebookon

Eddig a MySpace volt a legnépszerűbb körükben, mostanában a Twittert és a Facebookot is előszeretettel használják a bűnözők. Riadóztatják a barátaikat, zaklatják, fenyegetik a riválisaikat, még kérkednek is "hőstetteikkel".

hvg.hu Tech

Jön a Facebook-mail?

A techcrunch.com úgy tudja, a világ legnagyobb közösségi oldala saját e-mail-szolgáltatás elindításán dolgozik. Az anonim forrás szerint házon belül Titán projektnek hívják a fejlesztők, de Googlemail-Killer néven is szokták emlegetni.

130 jármű rohant egymásba egy japán hóviharban

130 jármű rohant egymásba egy japán hóviharban

Történelmi pillanat: repülőről küldtek műholdakat az űrbe

Történelmi pillanat: repülőről küldtek műholdakat az űrbe

Navalnij szabadon bocsátását követelik az európai vezetők és Biden leendő nemzetbiztonsági tanácsadója

Navalnij szabadon bocsátását követelik az európai vezetők és Biden leendő nemzetbiztonsági tanácsadója