szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Napelemes Puma telefon, mikrohullámú technológia, kalapácsként használható készülék, surround hangzás az LG-vel, szemmel vezérelhető mobiltelefon – néhány példa arra, milyen újdonságokat mutattak be a barcelonai Mobil Világkongresszuson.

A Mobil Világkongresszuson minden jelentős telekommunikációs vállalat igyekszik nagy hírverést csapni az újdonságainak. A Windows Phone 7 operációs rendszer bejelentését követően több cég is hallatja a hangját. Néhány a legérdekesebbek közül.

A Google fejlesztés alatt álló szoftvere például képes lefordítani a mobiltelefon-kamerával készített képeken felismerhető szövegeket, feliratokat.  A fordítóprogram újdonsága, hogy a - hasonló szolgáltatásokat kínáló szoftverekkel ellentétben - a fordítás nem a telefonon, hanem a Google nagyobb erőforrásokkal rendelkező, ebből adódóan pontosabb fordítást lehetővé tévő szerverein készül zajlik. Az Android operációs rendszerre írt program piacra dobásáról egyelőre még nem közöltek részleteket. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az ilyen műveletek elvégzéséhez nagysebességű 3G/HSDPA lefedettségre van szükség, ez pedig számtalan országban még korlátozottan, vagy csak nagyobb telefonköltség árán vehető igénybe.

Kattintson a képre a galériáért

Tavasszal kerül piacra a  Puma mobilja. A cég a Sagemmel működött együtt, hogy kifejlesszék a Puma Phone-t. Az okostelefon legszembetűnőbb eleme a Puma-logó - ezen kívül 2,8 colos érintőképernyő, 3,2 megapixeles kamera, UMTS*/HSDPA** és bluetooth van benne.

* Universal Mobile Telecommunication System: harmadik generációs, nagyobb sávszélességű technológia, **High Speed Downlink Packet Access, azaz nagysebességű csomagletöltési hozzáférés

Ha már sportszergyártó logója alatt szerepel a készülék, speciális funkciókat is beépítettek: ilyen a run tracker, amivel a lefutott távot lehet a számítógépen elemezni, kerékpáros sebességmérővel (Bike Speedo) is kiegészítették, a hátoldalán levő napelemmel pedig tölteni is lehet. Áprilistól lesz kapható és 400 euróba kerül majd.

Barcelonában az LG Electronics és a Dolby Laboratories, Inc. Is bemutatta a maga újdonságát: az 5.1 csatornás surround hangzást mobiltelefonon. Ennek alapja a Dolby® Mobile technológia és egy LG Android operációs rendszerű okostelefon. Az LG és a Dolby 2008 júliusában bejelentett stratégiai együttműködéséből már húsz, továbbfejlesztett hangzású modell született, amelyek már kaphatóak, vagy még fejlesztés alatt állnak.

Az Ericsson arra hívta fel a figyelmet, hogy 2014-re több mint 3 milliárd előfizető használ majd szélessávú technológiát, ebből 80 százalék mobil szélessávot. A nagy átviteli sebesség létfontosságú a mobilhálózatokkal szemben támasztott, egyre magasabb igényszint kielégítése miatt, valamint az okostelefonok és más eszközök, illetve a videó, az internetes tévé és az üzleti szolgáltatások forgalmának drasztikus növekedése miatt. A cég a Mobil Világkongresszuson élőben mutatta be a világ első nagy sebességű, 2,5 Gbps átviteli kapacitású mikrohullámú rádiókapcsolatát. A 2,5 Gbps sebességű kapcsolat a nagy mennyiségű adat éteren történő átviteléhez az új 70-80 GHz-es frekvenciasáv (E-sáv) használatát kívánja meg.

Túlélőtúrázókat érdekelhet a Sonim XP2 Spirit – ezt a készüléket használhatjuk kalapács helyett is. Bob Plaschke, a Sonim elnök-vezérigazgatója legalábbis ezt szerette volna bebizonyítani az újságíróknak, amikor bevert néhány szöget a telefonnal egy fadarabba. A telefon ezúttal karcolás nélkül túlélte a tortúrát – nem úgy, mint egy hasonló bemutatón idén januárban.

A japán NTT DoCoMo szemmel vezérelhető mobiltelefont mutatott be. A fülhallgatóhoz kapcsolt elektródák azt a szakemberek által régóta ismert jelenséget használják ki, hogy a szemgolyó elülső és hátulsó pólusa között potenciáldifferencia van. A szemmozgás-érzékelő rendszer még a becsukott szemhéjjal történő szemmozgások potenciálváltozásait is képes érzékelni, a fejlesztőknek mindössze egy olyan szoftvert kellett írniuk, amely az elektródákból érkező jelekhez rendeli a telefon fontosabb funkcióit. A zenelejátszás indításához, megállításához a felhasználónak határozottan jobbra, majd balra kell mozgatnia a szemét. Egy adott dal átugrásához a szemgolyót kétszer jobbra kell mozdítani. A hangerő vezérlése már több gyakorlatot igényel: hangosításhoz a szemgolyót fölfelé, majd az óramutató járásával megegyező irányba, halkításhoz pedig szintén fölfelé, majd az ellenkező irányba kell forgatni. A DoCoMo szerint az eszköz még csak prototípusként létezik, de a kísérleteik azt bizonyítják, hogy néhány éven belül a mobilok talán ehhez hasonló megoldásokkal lesznek vezérelhetők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

A svéd idősek használják a legtöbb mobiltelefont

A francia nyugdíjasok talán még nem barátkoztak meg a mobiltelefonnal, miközben Svédországban szinte minden 65 év feletti ember használja ezt a technológiát - derül ki egy friss felmérésből.

hvg.hu Tech

Olcsó telefon mobil bankoláshoz

A Vodafone 150-et a Mobil Világkongresszuson mutatták be Barcelonában. A 15 dolláros készüléket a fejlődő országok piacaira szánják.