szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Egészen mostanáig (legalábbis az USA-ban) a nyomozó hatóságok nem ismerték el hivatalosan, igaz nem is cáfolták, hogy...

Egészen mostanáig (legalábbis az USA-ban) a nyomozó hatóságok nem ismerték el hivatalosan, igaz nem is cáfolták, hogy nyomozásaik során előszeretettel használják a közösségi oldalakat. Alig egy hete azonban az EFF (Electronic Frontier Foundation) az amerikai Freedom of Information Act nevű törvényre hivatkozva hivatalos állásfoglalást kért az FBI-tól, amire a hatóság a törvény értelmében köteles válaszolni.

Ezt meg is tették: az igazságügyi minisztériumból egy alapos, 33 oldalas válasz-dokumentumot küldtek, amelyben módszereik érintőleges ismertetése mellett gyakorlatilag elismerik, hogy a beépített ügynökök, nyomozásaik során álneveken használják a Facebookot, a Twittert és egyéb közösségi oldalakat.

Ezek a módszerek az EFF kapcsolódó cikkei alapján a következőek lehetnek: gyanúsítottak, illetve barátaik/családtagjaik közé való „beépülés” (magyarul összebarátkoznak velük, álnéven), annak érdekében, hogy további információkat kapjanak a nyomozás érdekében.  Erőszaktevők és pedofilok „beetetése” (a nyomozók álnéven kiskorúnak adják ki magukat), terroristagyanús felhasználók megfigyelése és kapcsolati körének feltérképezése stb.

A leggyakrabban használt szociális szolgáltatások: Facebook, Twitter, MySpace, valamint az MSN és az AOL csevegői.

Az EEF szerint ez komoly aggályokat vet fel, így további kérésekkel bombázza a minisztériumot, akik egyelőre csak annyit reagáltak, hogy aggodalomra nincs ok, mivel adatokat senkiről nem tárolhatnak annak beleegyezése nélkül. A Twitter egyelőre nem reagált, a Facebook szóvivője annyit nyilatkozott, hogy ők technikailag képtelenek megakadályozni a dolgot. Ha valaki másnak adja ki magát, vagy „beépül” egy közösségbe a szolgáltatáson keresztül, arról ők nem tehetnek. [Forrás: EFF]

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Megfigyelés alatt…

Ahhoz, hogy teljesen megértsük pillananatnyi helyzetünket (és jelen cikkünk témáját) egy szomorú konklúziót kell...

Most a franciáknak ajánlja Soros György a válság elleni csodafegyverét

Most a franciáknak ajánlja Soros György a válság elleni csodafegyverét

Váratlanul lemondott az Államkincstár vezetője

Váratlanul lemondott az Államkincstár vezetője

15 ezer budapesti cég nem tudja befizetni az adóit a járvány miatt a kamara szerint

15 ezer budapesti cég nem tudja befizetni az adóit a járvány miatt a kamara szerint