szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az emulátor szót hallva sokan megijednek, s inkább lemondanak arról, hogy régi, DOS-os játékaikat windowsos (XP, 7...

Az emulátor szót hallva sokan megijednek, s inkább lemondanak arról, hogy régi, DOS-os játékaikat windowsos (XP, 7, Vista) környezetben elevenítsék fel. Szerencsére arra is van megoldás, hogy a mindennapos komputeres ismeretek birtokában is megoldhassuk ezt: egyetlen ügyes programot kell letöltenünk hozzá, akár egy hordozható memóriára (magyarán USB kulcsra).
Az említett program a D-Fend Reloaded (letölthető innen), amely már magába integrálva tartalmazza a DOSBoxot (erről korábban itt írtunk). A program a telepítése során minden olyan komponenst feltesz, amelyre szükségünk lehet ahhoz, hogy régi, DOS-os játékokat futtassunk. Roppant kedvező, hogy a D-Fend Reloadedot hordozható alkalmazásként is tekinthetjük, azaz USB kulcsra másolhatjuk, így a későbbiekben bárhol játszhatunk kedvenceinkkel. Ha a hordozható változat mellé tennénk le a voksunkat, akkor a telepítés során az Install mode-nál a User-defined installation opciót, majd az alábbi lehetőséget kell választanunk:

Készüljünk fel arra, hogy – persze a gép erősségétől függően – a telepítés jó pár percig el fog tartani (mondjuk, igyunk meg addig egy teát vagy egy kávét). Utolsó ténykedésünkként még el kell fogadnunk a felkínált beállításokat (Accept all settings), vagy ha valamelyik nem tetszik, akár változtathatunk is rajta (Edit settings).
Maga a program az exe fájlra kattintva indul el. Ha az alább látható kép jelenik meg a képernyőnkön, akkor a D-Fend Reloaded készen áll arra, hogy régi DOS-os játékokat futtasson.
Már csak az a kérdés marad hátra, hogy honnan szerezzünk játékokat. Ilyeneket tucatjával találunk a neten, általában zip fájlba csomagolva. Elég, ha lementünk magunknak egy ilyen fájlt, majd egyszerű fogd és dobd módszerrel a D-Fend ablakába visszük. Programunk ekkor kicsomagolja a fájlt, és elmenti magának a játékot, és feltünteti a nevét a listájába. Ilyenkor elég duplán rákattintanunk a nevére, és máris indul a játékunk.

A jó öreg Pac Man egyik változata már a listában van

Még játékok után sem kell azonban kutatnunk, ugyanis van egy remek gyűjtemény, amelyet pillanatok alatt bevihetünk új futtatókörnyezetünk alá. Nincs más dolgunk, mint innen letölteni a játékokat, amelyek azonnal a D-Fendbe kerülnek. Ha meg akarunk győződni erről, csak kattintsunk a D-fend bal oldali ablakának valamelyik kategóriájára, és máris láthatjuk, hogy egy sor régi-új játékkal lettünk gazdagabbak.

Játéktípus szerint is szortírozhatunk

Ezután nincs más hátra, mint mindig magunknál tartani USB kulcsunkat, majd ha bárhol játszani támad kedvünk, elindítani a D-Fend Reloadedot, játékot választani, és belefeledkezni a felhőtlen szórakozásba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

DosBox 0.72

Az ingyenes szoftver, régi DOS rendszer alá írt programok futtatását teszi...

techline.hu Tech

C64 rajongók kánaánja

Volt annak idején, az 1980-as években egy nagyon meghatározó személyi számítógép, amely az 1982-es olcsó változat...

A kutya az embernek, a törpemalac csak a gazdájának legjobb barátja?

A kutya az embernek, a törpemalac csak a gazdájának legjobb barátja?

Mozgó matricákkal és személyre szabható hátterekkel bővült a WhatsApp

Mozgó matricákkal és személyre szabható hátterekkel bővült a WhatsApp

Január elején kezdhetik meg az oltást Hollandiában

Január elején kezdhetik meg az oltást Hollandiában