szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Öt ország több mint negyedmillió lakosa vesz részt előreláthatóan abban a több mint harminc évre tervezett, fontmilliókba kerülő kutatásban, amellyel brit szakemberek próbálnak pontot tenni korunk egyik lényeges kérdésére: mennyire biztonságosak a mobiltelefonok.

Mireille Toledano, az Imperial College London kutatója szerint világszerte az eddig legnagyobb léptékű kutatás veszi kezdetét a mobiltelefonok egészségre gyakorolt hatásáról, amelynek eredménye etalonnak számít majd - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk). A korábbi kutatásoktól eltérően a mostani a mobiltelefon-használatot veszi alapul, és nem a betegségeket.

Nagy-Britannián kívül Finnország, Hollandia, Svédország és Dánia lakosai vesznek részt a projektben. A kutatók egyszerre követik majd nyomon a résztvevők egészségi állapotát és mobilhasználatát.

A kutatás három részből áll. Öt év elteltével a szakemberek remélik, hogy információt kapnak a mobiltelefonok fiziológiai hatásairól, mint például a fejfájás, a depresszió, az általános életminőség. Tíz év múltán remélik, hogy betekintést nyerhetnek a rák gyakoribb típusainak kialakulásában játszott szerepükre. Végül, tizenöt év elteltével a ritkább rákfajták és az agy megbetegedéseinek, mint a szklerózis multiplex és az Alzheimer-kór felbukkanását figyelik majd.

A kutatás résztvevőinek kora 18 és 69 év között lesz, toborzásukat együttműködő mobiltársaságok végzik el. A kutatás brit része 3,1 millió fontot (900 millió forint) fog felemészteni.

Lawrie Challis, a notthinghami egyetem professzora és egyben a kutatást támogató Mobile Telecommunications and Health Research (MTHR) program tagja szerint azért van szükség erre az átfogó vizsgálódásra, mert időhiány miatt az eddigi tapasztalatok egyszerűen nem elégségesek. Hiszen az emberek többségének alig tíz éve van mobiltelefonja, míg egyes rákok tünetei csupán tíz vagy húsz év elmúltával jelentkeznek.

Egy 2000 májusában kiadott jelentés szerint nem volt egyértelmű bizonyíték a mobiltelefonok egészségkárosító hatására. A jelentés ugyanakkor megállapította, hogy további kutatásra van szükség ahhoz, hogy teljes bizonyosságra lehessen szert tenni az ügyben, és nem javasolta a gyerekek túlzott mobilhasználatát.

A mostani kutatás nem vizsgálja a gyerekekre gyakorolt hatást, habár néhány szakember, így Challis professzor szerint is ők különösen sérülékenyek a mobiltelefonok sugárzására. Challis tisztában van azzal, hogy a tinédzsereket nem lehet eltiltani a mobilhasználattól, de azt tanácsolja a szülőknek, hogy amennyire csak lehet, tartsák távol a készülékeket a 11-12 év alatti korosztálytól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Charles Michel szerint még nincs veszve a Brexit-megegyezés

Charles Michel szerint még nincs veszve a Brexit-megegyezés

Egy négy hónapos csecsemő is elhunyt koronavírusban Romániában

Egy négy hónapos csecsemő is elhunyt koronavírusban Romániában

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal