szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nanoméretű domborzati térkép annyira parányi, hogy egy 0,3 milliméteres sókristályra akár ezer darab is elférne belőle.

A világ legkisebb háromdimenziós Föld térképét sikerült létrehozniuk az IBM tudósainak. A Science Daily tudományos portálon megjelent tudósítás szerint a nanotechnológiai fejlesztés demonstrálására készített térképeket a ceruzahegynél százezerszer kisebb szilíciumtűvel "faragták".

A tudósok nanoméretben megmunkálható alapanyagok után kutatva készítették el többek között a 4478 méter magas Matterhorn hegycsúcs 25 nanométeres másolatát. A teljes földfelszín háromdimenziós változata pedig egy 22-szer 11 mikrométeres polimer lapkára fért el.

A Matterhorn kifaragásához olyan alapanyagot használtak, amelynek nanométeres molekulái a hópelyhekhez hasonlóak és közel gömb alakúak. A kívánt formát a 330 Celsius fokra hevített 15 nanométeres faragótűvel alakították ki. Ezen a hőmérsékleten felbomlanak az alapanyag molekulái közötti hidrogénkötések, a feleslegessé váló molekulák a "munkadarab" felszínéről szabadon távozhatnak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Nanorészecskék jelzik a rákos sejteket

Új diagnosztikus technikát fejlesztettek ki festéktartalmú részecskék felhasználásával amerikai kutatók. A nanoszemcsék egyértelműen jelzik a sejtekben lévő különféle fehérjéket - közölték amerikai kutatók kedden.

MTI Tech

Nanotechnológia: már a régi görögök is alkalmazták

A nanotechnológia az élet szinte minden területére bevonul, a diagnosztikába, a gyógyításba, az informatikába, az építészetbe, a textil- és a kozmetikai iparba - hangsúlyozta Kroó Norbert fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke.

hvg.hu Tech

Áldozatokat szedett a kínai nanotechnológia

A nanotechnológia első halálos áldozatait egy kínai gyárban érte utol a végzet, írta a Reuters hírügynökség. Két gyári dolgozó halálról szerdán számoltak be a kínai lapok, további öt nőt súlyos panaszokkal szállítottak kórházba.

HVG Hét nap

Piacon a Nano

Hétfőn Mumbaiban hivatalosan bemutatták a 623 köbcentiméteres, 35 lóerős motorral szerelt indiai népautót, a Nanót...

Koronavírusos a lengyel elnök

Koronavírusos a lengyel elnök

Vesztegzár alá került két híres erdélyi magyar település

Vesztegzár alá került két híres erdélyi magyar település

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!