szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ember legközelebbi evolúciós rokonai, a csimpánzok hasonlóan reagálnak a halálra, mint az emberek - állítják kutatók tanulmányukban.

A kutatók két esetet elemeztek. Egy idősebb nőstény csimpánzét, amely egy skóciai szafariparkban élt kisebb csoport tagjaként, és két olyan szabadon élő csimpánzanyát, amelyek még hetekkel csecsemőik halála után is hurcolták utódaik mumifikálódott maradványait.

A Current Biology című amerikai tudományos folyóiratban kedden megjelent tanulmányában James Anderson kutatásvezető, a Stirling Egyetem munkatársa közli vélekedését, amely szerint az ember és más fajok között nem olyan egyértelműek a határok, mint sok ember gondolja. Anderson úgy gondolja, ennek bizonyítéka a haláltudat léte is, amely valószínűleg sokkal fejlettebb a csimpánzoknál a korábban feltételezettnél.

Az idősebb nőstény csimpánz halála előtti napokban a majmok csendesek voltak, és odafigyeltek szükségleteire. Röviddel halála előtt a többi csimpánz ápolta, újra meg újra átölelte az idős állatot, hogy lássák, él-e még. Amikor elpusztult, a csoport eltávolodott a testtől, ám felnőtt lánya hamarosan visszatért, és egész éjjel mellette maradt.

A másik kísérletet Bíró Dóra, az Oxford Egyetem munkatársa vezette. A megfigyelt két nőstény csimpánz nem fogságban, hanem Guinea erdeiben élt. Miután elvesztették csecsemőjüket, hetekig, hónapokig magukkal hurcolták tetemüket. Annak ellenére, hogy közben a testek mumifikálódtak, az anyák úgy gondoskodtak róluk, mintha élnének. Végül lassan "elengedték" csecsemőjüket, lehetővé téve a csoport többi csimpánzának, hogy hozzáférjenek a maradványokhoz. Előfordult, hogy ilyenkor a fiatalabb állatok húzogatták a testeket, és játszottak velük.

Mint Bíró írta, megfigyeléseik igazolják, hogy igazán szoros kötődés van az anyák és utódaik között, ami kicsinyük halála után is fennmaradhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Lemeze lesz a németországi fütyülő majomnak

A heidelbergi állatkert rövidesen kiadja Ujian, egy hím orangután CD-jét. A lemezen a főemlős füttye kíséri majd az Ich bin Ujian (Ujian vagyok) című popslágert. És bár nem talál el minden hangot, mégis az ő füttye festi alá a számot.

Shake

Paradicsomdobálás, majometetés és meztelenkedés - videóval

Az emberek igen találékonyak, amikor egy kis vidámságról van szó, lelkesek, ha babonákat, hiedelmeket kell megdönteni. Világszerte a legkülönfélébb indokokat használják fel, hogy paradicsommal dobálhassák egymást, pucéron birkózhassanak vagy sajtot guríthassanak le a hegyoldalról.

Újabb tűzszüneti egyezményt fogadtak el Karabahban

Újabb tűzszüneti egyezményt fogadtak el Karabahban

SZFE-vezetőség: „Akik engedély nélkül tartózkodnak az SZFE-n, vállalniuk kell annak minden következményét”

SZFE-vezetőség: „Akik engedély nélkül tartózkodnak az SZFE-n, vállalniuk kell annak minden következményét”

Iványi Gábor kollégiumi helyeket, ebédet és iskolát adna az SZFE-seknek

Iványi Gábor kollégiumi helyeket, ebédet és iskolát adna az SZFE-seknek