szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kelet-afrikai elefántok rettegnek a méhektől, amelyek közeledtére képesek "riadót" fújni, hogy figyelmeztessék társaikat - derítették ki brit tudósok.

A félelem jogos, hiszen a feldühödött rovarok belemélyeszthetik fullánkjukat a nagytestű állat szemkörnyéki érzékeny bőrébe, berepülhetnek ormányába, és könnyűszerrel átlyukaszthatják az elefántborjúk "irháját" - áll a PLoS ONE tudományos portál cikkében.

Más fajok képviselői, így a főemlősök és a madarak is képesek riadóztatni társaikat. Az elefántok oly sokféle hangot képesek kiadni, hogy a tudósok joggal feltételezték: az ormányosok is figyelmeztetni tudják társaikat a közelgő veszélyre. A bizonyítás azonban nem volt könnyű, hiszen az elefántok által kiadott hangok jó részét az emberi fül nem képes érzékelni. Ennek ellenére Lucy King, az Oxfordi Egyetem doktoranduszhallgatója, a tanulmány vezető szerzője és kollégái egy sor kísérletben rögzíteni tudták az elefántok rettegését, amikor a vastagbőrű ormányosoknak lejátszották egy feldühödött méhraj keltette hangokat. A nagytestű állatok, "meghallva" a méheket, azonnal megfordultak és futásnak eredtek, menekülés közben a fejüket rázva pedig bizonyos hangokat hallattak.

Hogy kiderítsék, valóban "méhriadót" fújtak-e az ormányosok, a brit tudósok tíz elefántcsaládnak játszották le a hangfelvételeket: közülük hat tagjai azonnal futásnak eredtek, noha az állatok nem láthatták vagy hallhatták a méheket. Akkor, amikor a tudósok egyéb, az ormányosok által kibocsátott hangokat játszottak le - olyanokat, amelyből hiányzott a specifikus "méhriadó"-, csak két elefántfamília fogta menekülésre a dolgot. "Sikerült bebizonyítanunk, hogy az elefántok nemcsak képesek riadót fújni, hanem azt is, hogy ezeknek a hangoknak specifikus jelentésük van: azt kiáltják, hogy "méhek" - hangsúlyozta Lucy King.

Mint hozzátette, előfordulhat, hogy az elefántok "szókészletében" egészen más hangok jelzik az egyéb veszélyeket, pédául az oroszlánok vagy az ember közeledtét. "További kísérletek szükségesek annak kiderítésére, hogy a méhriadót értik-e más elefántok" - emelte ki Robert Seyfarth, a Pennsylvaniai Egyetem biológiai antropológusa, aki szerint a tanulmány bővíti az állatok kommunikációjára vonatkozó ismereteket. A kutatás révén az elefántok is felkerültek azoknak a fajoknak a listájára, amelyek vokalizációját lassacskán sikerül megfejteni a tudósoknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Shake

Elefántok lepik el Londont májusban

Elefántok tömege lepi el Londont májusban: 250 színpompás elefántszobor elhelyezésével a veszélyben forgó ázsiai elefántok helyzetére akarják felhívni a brit főváros lakóinak figyelmét.

2020 legütősebb Huawei mobilja: kipróbáltuk a Mate 40 Prót

2020 legütősebb Huawei mobilja: kipróbáltuk a Mate 40 Prót

Alig utaznak a magyarok, de nagyon jó a véleményük a repülőtérről

Alig utaznak a magyarok, de nagyon jó a véleményük a repülőtérről

Ne nézzük levegőnek a levegőt!

Ne nézzük levegőnek a levegőt!