szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Először azonosítottak vizet és szerves vegyületeket egy aszteroidán - közölték a Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában, mérföldkövet jelentő tanulmányukban csillagászok.

A felfedezés alátámasztja az elméletet, hogy a Földbe mintegy négy milliárd évvel ezelőtt becsapódott üstökösök és aszteroidák hozhatták a bolygóra az élethez alapvetően szükséges vizet és szén alapú molekulákat. Két, egymástól függetlenül tevékenykedő kutatócsoport a NASA Hawaiin található infravörös teleszkóprendszere (IRTF) segítségével állapította meg, hogy a Themis kisbolygót, amely a Mars és a Jupiter között kering Nap körüli pályáján, szó szerint  vékony jégréteg borítja.

Már régóta feltételezték, hogy a bolygónkat a naprendszer kialakulása után bombázó űrsziklák fagyott vizet tartalmazhattak, ám a most közzétett két tanulmány szolgáltatja az első szilárd bizonyítékot.

A kutatók feltételezik, hogy azért tudott évmilliárdokon át megmaradni a jégvíz a kisbolygó felszínén - amely elég forró ahhoz, hogy elpárologtassa a vizet -, mert a jégréteg folyamatosan megújult az égitest belsejéből lassan a felszínre bocsátott vízgőzből. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 200 kilométer átmérőjű Themis csaknem bizonyosan sokkal több vizet rejt ásványaiba zárva, mint azt eddig bárki feltételezte.

"Korábban azt hittük, hogy csak az üstökösök hozhattak sok vizet a Földre. Most azonban több okunk van feltételezni, hogy az aszteroidák becsapódása is jelentős mennyiséget eredményezett, különösen, ha mindegyik 20-30 százalékát esetleg víz alkotja" - mondta Andrew Rivkin, az egyik tanulmány vezető szerzője, a marylandi Johns Hopkins Egyetem munkatársa. Rivkin csoportja 2002 és 2008 között hét időpontban figyelte meg a Themis kisbolygót, a róla visszaverődött napsugarak színképében elemezték az elnyelési vonalak hullámhosszát. Nagy egyezéssel sikerült azonosítaniuk a vízjég vonalát, amelyben szerves - széntartalmú - anyagot is kimutattak.

A másik tanulmányban a University of Central Florida kutatói Humberto Campis vezetésével ugyanerre a következtetésre jutottak egy eltérő technika alkalmazásával. Ők a Themis ismert forgási sebessége - 8,37 óra - alapján úgy időzítették megfigyeléseiket, hogy a kisbolygóról fordulata négy adott pontján rögzítsenek spektrumokat, amelyek segítségével közelítőleges felszíni térképet alkottak. Megállapították, hogy a kisbolygó teljes felszínét szinte egyenletesen borítja be a vízjég. Rivkin hangsúlyozta, hogy bár az élethez szükséges víz és széntartalmú molekulák jelen vannak az aszteroidán, más tényezők miatt mégsem valószínű, hogy új életformák fejlődnének ki. A víz ugyanis nem folyékony állapotban létezik, a kisbolygónak nincs légköre, és túl sok ibolyántúli sugárzás éri a Napból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy-Britannia visszaad 5000 lopott műkincset Iraknak

Nagy-Britannia visszaad 5000 lopott műkincset Iraknak

Kísérletezni merő színházi alkotókat szolgálna ki egy új nonprofit vállalkozás

Kísérletezni merő színházi alkotókat szolgálna ki egy új nonprofit vállalkozás

Nagyon rossz koronavírus-adatok jöttek Csehországból

Nagyon rossz koronavírus-adatok jöttek Csehországból