szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hüllővé fokozták le a 230 millió évvel ezelőtt élt Azendohsaurus madagascariensist, amely sok éven át érdemtelenül volt a "dinoszauruszklub" tagja.

A korábbi besorolás az Azendohsaurus madagascariensis fogainak és állkapocsdarabkáinak vizsgálatán alapult, amelyek 1972-ben Marokkóban, az Atlasz-hegységben kerültek elő. A leletről egy évtizede jelent meg tanulmány a Science című tudományos folyóiratban, és abban korai dinoszauruszként határozták meg az őslényt.

Az új tanulmány, amely most a Paleontology című szaklapban látott napvilágot, az 1990-es évek végén Madagaszkár dél-nyugati részén felfedezett teljes koponya elemzésével született. A vizsgálat eredményei arra engednek következtetni, hogy az Azendohsaurus madagascariensis a hüllők törzsfejlődésének igen korai szakaszában alakult ki - olvasható a LiveScience és a Discovery News hírportálon. "Annak ellenére, hogy az őshüllő koponyája, fogazata némely vonatkozásban hasonlított egyes növényevő dinoszauruszokhoz, utóbbiakkal csak igen távoli rokonságban álltak" - hangsúlyozta John J. Flynn, a New York-i Természettudományi Múzeum paleontológiai részlegének kurátora.

A komplexebb leletnek köszönhetően a paleontológusok újraértékelték az Azendohsaurus madagascariensist, és az a hüllő minősítést kapta. Az Archosauromorpha, azaz az uralkodógyík-alakúakhoz sorolták, abba a csoportba, amelyhez madarak és krokodilok tartoznak, de nem tagjai a gyíkok, a kígyók vagy a teknősök. Az Azendohsaurus madagascariensis abban a korban élt, amikor a dinoszauruszok, krokodilok, emlősök, pteroszauruszok (szárnyas gyíkok), teknősök, békák és gyíkok épp csak megjelentek, és a bolygón csupán egyetlen szuperkontinens, a Pangea (Pangaea) létezett.

Az őshüllő hossza 2-4 méter volt, súlya pedig 20 és 50 kilogramm között mozgott. Növényevő volt: nem csupán a fogaival, de a szájpadlásával is képes volt a füvet, levelet aprítani. Mint Flynn megjegyezte, az Archosauromorpha alosztályába tartozó korai archoszauruszokat, azaz az uralkodó gyíkokat húsevőknek tartották eddig, az Azendohsaurus madagascariensis példája azonban mutatja, hogy közöttük a vegetáriánus életmód a feltételezettnél sokkal gyakoribb volt. André Wyss, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem professzora szerint is egyre több növényevő archoszaurus maradványai kerülnek elő. "Újra kell gondolnunk az étrend, a táplálkozási stratégiák evolúcióját, ahogy ennek a csoportnak a törzsfejlődését is" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az Azendohsaurus madagascariensis sok szempontból sokkal érdekesebb lény volt, mintha csupán egy "egyszerű" korai dinoszaurusz lett volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van néhány nyomós érv az alkoholmentes sör mellett, és nincs közük a mentességhez

Van néhány nyomós érv az alkoholmentes sör mellett, és nincs közük a mentességhez

Ha adóbehajtásról van szó, kiemelkedően sikeres a magyar állam

Ha adóbehajtásról van szó, kiemelkedően sikeres a magyar állam

Az oroszok szerint a Vénusz egy orosz bolygó

Az oroszok szerint a Vénusz egy orosz bolygó