De nemcsak tövises vagy tövis nélküli rózsa van, hanem sörtés is. Elképesztő biológiai változatosságánál csak a kulturális nagyobb. Története szétválaszthatatlanul összeforrott a civilizáció történetével.

„A rózsa azon kevés élőlény egyike, amely, ha másként nem is, de korszaktól független, illetve korszakfüggő szimbólumaiban az európainak látható kultúrkörben a korai kezdetektől napjainkig jelen marad. Alig találunk hozzá hasonló folytonossággal megmutatkozó – alapjában nem táplálékforrásul szolgáló – növényt, olyat pedig semmi esetre sem, amely vele összevethető, gazdag jelképekké formálódott volna” – írja Géczi János a Magyar Tudományban publikált „széljegyzetében”. De mint a művelődéstörténésznek ebből az írásából is kiderül, amennyire összeforrott például a rózsa és a rózsaszimbólum a középkorral meg a reneszánsszal, éppúgy az antikvitással vagy éppen az iszlámmal is. Civilizációs élőlény.

A rózsa 100–150 különféle fajának sok száz változatát számon tartják a rhodológusok, a rózsák szakértői. Ami mégis közös bennük a rózsavirág a rózsák nemzetségébe tartozó növények különféle illatú, színű, felépítésű, vadon tenyésző vagy nemesítve termesztett virága. Ezen önmagába forduló meghatározásra némileg rímel Gertrude Stein amerikai írónő 1913-ból származó legendás verssora vagy sorsverse: „A rózsa az rózsa az rózsa az rózsa”. De hiába a fogalom megtisztításának radikális és tiszteletreméltó igénye, ha ugyanakkor világosan látszik, a rózsa az nem csak a rózsa nem csak a rózsa nem csak a rózsa. A rózsaképzetek is valóságok. Noha rózsanarratíva megfejtésének nehézsége éppen közkedveltségéből adódik. „A rózsának mint szimbolikus képnek annyi a jelentése, hogy már-már semmit se jelent” – idézi Umberto Ecót Géczi.

És tényleg. Csábító a lehetőség a kultúrabúvárnak, hogy gondolatai elindázzanak a rózsa gubancos kultúrtörténetét vizsgálva. Mondhatni: ez már csak a rózsa sokszínű, sőt sokdimenziós természetéből következik. Hiszen egyes kultúrákban erotikus vagy termékenységi, egyéni vagy közösségi szimbólum volt, másokban a tisztaságot vagy a hűséget jelképezte, de volt a férfi és lehetett a nő allegóriája is, de jelképezte Krisztus kiontott vérét is.

Géczi – aki tudós ismerője a témának és egyenesen könyvsorozatot szentelt neki – sem kíván ellenállni a rózsa csábításának, írása vonalvezetése nem nyílegyenes, hanem kacskaringós. Felvillannak a knósszoszi palota, Bizánc, Giotto mára a természetből is kiveszett növényei, Plinius és a Mária-kultusz rózsái (lásd rózsafüzér), Mózes égő csipkebokra, Abélard dialektikája, Damaszkuszi Szent János rózsaértelmezése, Boccaccio kertecskéje, a reneszánsz paradicsomi lugasai, Saint-Exupéry, Borges és Eco regényei. Szirmok, virágok, koszorúk; rózsaolaj, csipkebogyók, tövisek („epidermiszképletek”), illatok, büdöskék.

„A rózsanövény(ek) kötődését az emberhez három használati mód elkülönülése és váltakozó mértékű együttjárása segíti, s ez önmagában is előmozdítja – és folytonosan lehetővé teszi –, hogy az a gondolkodás tárgyaként a szimbólumképzés folyamatába kerülhet. E három használati mód a táplálkozási, a higiéniai-medicinális és a kultikus-vallási” – mutat rá a művelődéstörténész. Sőt odáig megy, hogy lehetségesnek tartja egy „rózsaaspektusú” civilizációtörténet megalkotását. Ha jól érzékeljük, Géczi János rózsás kedvében éppen ezen munkálkodik nagy buzgalommal.

(Magyar Tudomány, 2010/5)

zádori

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tech

A tudományos nacionalizmus fénykora Magyarországon

A tudományos nacionalizmus nem csak intézményei révén, de eredményeivel is kötődik a nemzeti gondolathoz; politikai célokat szolgál még a fizikában, a kémiában vagy a biológiában is. A XIX. századi Magyarországon is ez történt.

hvg.hu Sorkövető

Robot kutyánk, hegyezd füled!

Etológia + robotika = etorobotika. Újabb öszvértudomány született, és azt ígéri, segít helyrerántani a robotkészítés szekerét. A cél ugyanis, hogy minél tökéletesebb emberrobotot állítsanak elő, eddig nem bizonyult túl jó választásnak.

ISSN Sorkövető

Amerika legcsúnyábbik elnöke, de nem ezért szeretjük

Langaléta, iskolázatlan és földhözragadt fickó volt. Korabeli kritikusai bohócnak, árulónak, zsarnoknak, holdkórosnak, sarlatánnak és visszataszító majomnak nevezték. Mégis ott van a helye Amerika legnagyobb elnökei, George Washington és Franklin Delano Roosevelt között. Abraham Lincolntól ma is van mit tanulni.

Sorkövető

Nyereg alatt puhított magyar DNS-ek

Akik a magyarság török, iráni, mezopotámiai eredetének bizonyítását remélték térségünk eddig legkiterjedtebb etnogenetikai vizsgálatától, most bizonyosan csalódnak. A frissen publikált adatokból kiderül, már a honfoglalás idején túlnyomórészt európai volt genetikai állományunk. Akik viszont a népek keletkezését, az etnogenezist illetően nem a meseszerű magyarázatokat, inkább a tényeket kedvelik, számos izgalmas adatot és főleg kérdést köszönhetnek a mostani kutatásnak.

ISSN Tech

Embrió, akinek két anyja van

Oscar Wilde szerint a valóság utánozza a művészetet. Van rá példa elég. Most a nyelv előzte meg a természetet. Valósággá vált egy nyelvi fordulat.

ISSN Itthon

A leggazdagabbaknál „kuncsorognak” az akadémikusok

Meghökkentő felhívással rukkoltak elő a szegedi Széchenyi-díjas akadémikusok: ösztöndíj-alapításra sarkallják a leggazdagabb magyarokat. S ha már, rögtön meg is mondják, mi legyen a díj neve, valamint hogy a nábobok kinek mennyit perkáljanak „példamutató nemzetépítő” módon. A száz leggazdagabb közül húsznak van személyesen több-kevesebb köze a tudományokhoz.

Itthon

Cigány integrációs kutatás: boncolás szike helyett fejszével

Van-e értékelhető haszna a cigány és nem cigány gyerekek együtt-tanításának? Egy kutatás szerint van. A hatásvizsgálat friss bírálata szerint viszont ezt nem lehet tudni, sőt, ami tudható, az kudarcot sejtet. A kritika inkább karcos, mint meggyőző.

Ez a mesterséges intelligencia 5 évvel korábban jelezheti a mellrák kialakulását

Ez a mesterséges intelligencia 5 évvel korábban jelezheti a mellrák kialakulását

Előkerültek Saint-Exupéry vázlatai A kis hercegről

Előkerültek Saint-Exupéry vázlatai A kis hercegről

Videó: így gyorsul a BMW új biturbó V12-es 7-es limuzinja

Videó: így gyorsul a BMW új biturbó V12-es 7-es limuzinja

Megerősítette Magyarország adósbesorolását a Fitch

Megerősítette Magyarország adósbesorolását a Fitch

Légibombát találtak a Kremlben

Légibombát találtak a Kremlben

A „rágalmazó, valótlan médiahadjárat miatt” mondott le a botrányba keveredett karcagi rendőrkapitány

A „rágalmazó, valótlan médiahadjárat miatt” mondott le a botrányba keveredett karcagi rendőrkapitány