szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az idei E3 Los Angelesben komoly újdonságokat ígért a játékvilág szerelmeseinek.

Az idei E3 Los Angelesben komoly újdonságokat ígért a játékvilág szerelmeseinek. A június 15-17 között látogatható szakmai kiállításra ezért sokan kíváncsiak, hiszen a 3D-s képalkotás forradalma mellett az okostelefonokra, illetve a közösségi oldalakra fejlesztett játékok is komoly népszerűségnek örvendenek manapság. A legnagyobb érdeklődés azonban a nyitó estén a Microsoft felé mutatkozott, mivel végre működés közben mutatták be Natal néven elhíresült, végül most Kinectnek keresztelt újdonságukat, egy mozdulat- és érzelemfelismerő hardvert. Ennek lényege, hogy a videojátékok mindenféle egyéb eszköz nélkül, csupán testmozdulatokkal és beszéddel lesznek irányíthatók - legalábbis a fejlesztők ígérete szerint. Pontosan hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Egy korábbi bemutató videó jól összefoglalja a Kinect lényegét.

A beharangozó videó alapján jól látható, hogy a Nintendo Wii (a mozgásérzékelős játékokat gyártó cég konzolja) családbarát világa a többi gyártót sem hagyja hidegen. Eleve divat lett mostanában az úgynevezett "casual gamerek" (vagyis az alkalmi játékosok, akik nem szeretnek elmerülni a videojátékok világában, csak a felhasználói élményt tartják szem előtt) megszólítása, hiszen akkor jó a játékpiacnak, ha nem csak a kiskamasz cuppan rá a képernyőre, hanem az egész család potenciális vásárlóerővé avanzsál a játékőrületben. Ehhez pedig az kell, hogy minél egyszerűbb kezelhetőséggel kényeztessék a fogyasztót, mert anyu nem akarja megtanulni, hogy hol vannak a gombok a kontrolleren, apunak meg amúgy sem árt a mozgás. Ehhez pedig a legjobb megoldás az, ha egyáltalán nincs is kontroller, csupán testünk segítségével irányíthatunk mindent. Az idei E3-on azt is bemutatták, hogyan:

A rendszer működőképesnek tűnik, és a játékőrültek is kaptak némi ízelítőt a jövő technológiájából az új Forza autószimulátor bemutatójának segítségével. Külön élmény itt a kocsik teljes bejárhatósága, illetve az a tény, hogy a Kinect nem csak a kezünk mozgását érzékeli, hanem a fejünkét is, így szabadon kinézhetünk oldalirányba a kanyar előtt, mielőtt ténylegesen bevennénk azt.

Az előbb említett Nintedno Wii egyik legerősebb fegyvere volt (amivel a női célcsoportot sikerült megszólítania), hogy a játékok mellett a testmozgásra is nagy hangsúlyt fektetett - leginkább úgy, hogy ötvözte az edzést és a játékélményt. A Wii Fit, vagy Your Shape sikere bebizonyította, hogy nem csak a fotelbe gyökeret eresztett, pizzát majszoló kamaszgyerek, vagy az anyjával élő, nőhiánytól erőszakra éhes fiatalember számára lehet érdekes a virtuális világ, hanem a konditerem helyettesítésére, aktív pihenésre is tökéletesen alkalmasak az újgenerációs konzolok. Nem véletlen, hogy a Microsoft elsők között állította maga mellé a Your Shape alkotóit, és mutatták be közösen az XBox 360-ra fejlesztett kondiprogramot, amely valóban a saját testünket adja majd vissza a képernyőn, számtalan lehetőséget biztosítva ezzel a hatékonyabb fogyásra, mozgásra.


Az érzékelőbe rejtett mikrofon segítségével nem csak a mozgásunk, hanem beszédünk alapján is képes lesz a gép felismerni minket, de még hangulatunkat is érzékeli, és reagál ránk. Hogy ez pontosan hogyan is valósul meg a játékokban, azt még nehéz elképzelni, de a demókat látva azért vannak elképzeléseink. Az szinte már biztosra vehető, hogy a beszélő babák ideje lejárt - a jövőben egy virtuális barát is jár majd a videojátékok mellé, még akkor is, ha a most következő (régi) videóban látható srác enyhén szólva is ijesztőnek tűnik. Vajon ha felidegesítjük, akkor törli a zenéinket a merevlemezről?


A Kinect várhatóan még december előtt megjelenik. Idén karácsonykor sokan fogják véletlenül leverni a feldíszített fát...

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”

„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”

Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt

Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt

Spiegel: Orbán felégeti a hidakat maga mögött

Spiegel: Orbán felégeti a hidakat maga mögött