szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A digitális televíziózás adatátviteli szabványának tekintett HDMI-kábeleket a jövőben a lényegesen olcsóbb ethernet-kábelek válthatják fel. A szórakoztató-elektronikai iparág támogatja a HDBaseT nevű új szabványt.

Az elsőre technológiai visszalépésnek tűnő döntésnek számos praktikus oka van. A nagysebességű vezetékes hálózatokban megszokott ethernet-kábelek akár 100 méteres távolságot is képesek áthidalni 100Mb/s-os adatátviteli sebességgel, ráadásul ezek a kábelek rendkívül olcsók, és szinte minden számítógéppel rendelkező háztartásban megtalálhatók. Az ethernet előnye, hogy a kábelek méretre vágását és a csatlakozóvég kialakítását - kis gyakorlással - bárki elvégezheti.

A Valens Semiconductor elsőször a 2009-es Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai vásáron (CES) mutatta be a hagyományos RJ-45-ös csatlakozókon keresztül a másodpercenként legfeljebb 8 gigabájtnyi tömörítés nélküli videojel továbbítására alkalmas adatátviteli rendszert. A szabvány tökéletesítésére létrejött HDBaseT szövetséghez később az LG, a Sony és a Samsung is csatlakozott. A szabvány műszaki paramétereinek véglegesítése a múlt hónapban fejeződött be. Az első HDBaseT 1.0-ás csatlakozóval ellátott HD-tévék és Blu-ray-lejátszók akár már az év vége felé megjelenhetnek a boltokban - olvasható a DailyTech technológiai szakportál beszámolójában.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Egyre többen választják a digitális televíziózást

A tizennégy legnagyobb magyarországi műsorterjesztő hálózatában a múlt év decemberében 23 ezerrel emelkedett, így 1,141 millióra nőtt a digitális televíziózásra előfizetett háztartások száma - tartalmazza a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) legfrissebb, a területről szóló gyorsjelentése.

MTI Itthon

Eltűnhetnek a magyar televíziós adások Kárpátalján

Eltűnhetnek két év múlva a magyar televíziós adások Kárpátalján a 2012-es magyarországi digitális átállás következtében - hívták fel a figyelmet a XIII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemen a helyi magyar médiával foglalkozó szekcióban.

Rózsaszín kesztyűvel kínáltak álmegoldást a nők menstruációs gondjaira – nem tették zsebre, amit kaptak érte

Rózsaszín kesztyűvel kínáltak álmegoldást a nők menstruációs gondjaira – nem tették zsebre, amit kaptak érte

Szlovákiában és Csehországban terjeszkedik a Netrisk

Szlovákiában és Csehországban terjeszkedik a Netrisk

Ugyanaz a processzor dolgozik a NASA marsi helikopterében, mint a régi androidos mobilokban

Ugyanaz a processzor dolgozik a NASA marsi helikopterében, mint a régi androidos mobilokban