szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén júniusban az Agatha hurrikán lecsapott Guatemalavárosra, a közép-amerikai ország, Guatemala fővárosára. A hurrikán nem ritka e térségen, ám az iszonyatos erejű vihar nyomán hatalmas lyuk keletkezett a település egyik útkereszteződésében.

A lyukról a különböző források eltérő adatokat közöltek. Átmérője 20-30 méter közötti feltehetőleg, mélysége pedig 30-60 méter között ingadozik a különböző hírek szerint. A lyukba beszakadt egy háromemeletes épület, és egy kisebb ház is, egy ember pedig életét vesztette. Három évvel ezelőtt egy hasonló lyuk 3 ember halálát okozta a városban (más források szerint ketten sérültek meg akkor).

Most a két esetet tisztázandó a Forgetomori.com, a furcsa és rejtélyes jelenségekkel foglalkozó blog részletesen megvizsgálta, hogy mi okozhatta a földindulást Guatemalavárosban.

©

Több mint egy hónappal a katasztrófa után, szinte minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy vízmosás okozta valóban a hatalmas kör alakú lyukat júniusban, akárcsak a három évvel ezelőtti beomlást. Ugyanakkor a korábbi hírekkel ellentétben „mindössze” 20 méteres átmérőjű és 30-40 méter mélységű lyukakról van szó.

A Forgetomori most igazolta azt is, hogy a lyukak keletkezésében nem kizárólag természeti jelenségek játszottak közre. Nem természetes víznyelők szakadtak be, hanem emberi hanyagság is hozzájárulhatott a tragikus esetekhez.

Magyarázat a lyuk keletkezésére
©

Így mára kiderült, hogy egy mesterséges akna, egy függőleges járat szakadhatott be, méghozzá azért, mert a lyukak mélyére – mindkét esetben – ez az akna vezethetett le. A járat  a szennyvíz-elvezető csatornákba vezette a csapadékvizet. A csatornák a föld alatt 30-40 méteres mélységben húzódnak, éppen olyan mélyen, amilyenre a lyukak leérnek.

©

A függőleges aknák az ötvenes években épülhettek, ám megfeledkeztek róluk a várostervezők és a hatóságok, így történhetett, hogy lakóházak épültek rájuk. Mindeközben a trópusi viharok felgyorsíthatták a talaj kimosódását. Ráadásul a finom, porózus föld, amely a vulkánikus talajú Guatemalavárosra jellemző, könnyen belekerülhetett a csatornába. Ehhez a mélyben húzódó, egymásba torkolló vezetékek sérülésére volt szükség. A repedések előbb kisebb töréseket okoztak a csöveken, majd a hirtelen vihar miatt egyre több föld mosódott bele a sérült vezetékekbe, és végül hatalmas lyuk keletkezett.

Az, hogy a talaj a vezetéken keresztül mosódott ki, sajnos egy tragikus esettel is igazolható. Az idei viharban a lyuk keletkezésekor eltűnt férfit, Edwin Roberto Velásquez Salazart a Las Vacas folyóban találták meg napokkal később. Ebbe a folyóba torkollanak egyébként a lyukak alatt húzódó csatornák is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Rendkívüli állapotot hirdettek egy vulkán miatt Guatemalában

Rendkívüli állapotot hirdettek ki pénteken Guatemala két megyéjében, mert jelentősen erősödött a közép-amerikai ország déli részén található Pacaya vulkán tevékenysége. A tűzhányó hamuja eljutott a fővárosba is, emiatt ott nem közlekedhet egyetlen repülőjárat sem.

hvg.hu Tech

Óriási maja szoborfejet fedeztek fel Guatemalában

Óriási maja szoborfejet tártak fel Guatemala dzsungel borította térségében, Petén-tartományban - a lelet arra utal, hogy a régióban fontos város lehetett Chilonche környékén lévő régészeti lelőhely.

hvg.hu Világ

Elítélték az embereket eltüntető ezredest

Az 1960-ban kirobbant, 36 éven át dúló guatemalai polgárháború jogsértéseiben megszületett az első ítélet: 53 évi börtönbüntetést szabtak ki egy nyugalmazott ezredesre helyi idő szerint csütörtökön, aki a vád szerint utasítást adott emberek eltüntetésére.

hvg.hu Tech

Rejtélyes maja mozaikfejet találtak Guatemalában

Valószínűleg engesztelő áldozat lehetett az a fejszobor, amelyet miniatűr jáde-kövekből, gyakorlatilag mozaikszerűen állítottak elő a spanyol hódítás előtti korszakban, a mai Guatemala területén – írja a Guatemala Times.

Egyre több szülő nem engedi iskolába a gyerekét Balassagyarmaton

Egyre több szülő nem engedi iskolába a gyerekét Balassagyarmaton

Peták István kutatóorvos: A rák ellen személyre szabott vakcinák jöhetnek

Peták István kutatóorvos: A rák ellen személyre szabott vakcinák jöhetnek

Engedélyezte az Egyesült Államok gyógyszerhatósága a Johnson and Johnson vakcináját

Engedélyezte az Egyesült Államok gyógyszerhatósága a Johnson and Johnson vakcináját