szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eltávolították a Facebook egyik óriási felháborodást kiváltó rajongói oldalát, amelyet egy brit gyilkos emlékének szenteltek. A közösségi portál azt állítja, nem a Facebook üzemeltetői szüntették meg a vitafórumot.

Előzőleg mind többen követelték Nagy-Britanniában a miniszterelnök által is bírált oldal bezárását, de a Facebook a felhasználók véleményszabadságára hivatkozva ellenállt a felhívásoknak. Chris Heaton-Harris konzervatív képviselő csütörtökön a BBC Radio 4 adásán keresztül szólította fel a Facebookot, hogy szüntesse meg a Raoul Thomas Moatot méltató fórumot. "Egyes üzenetek arra buzdítják az embereket, hogy szörnyű dolgokkal okozzanak szenvedést a rendőrségnek és a nőknek" - hangsúlyozta. A képviselő előző nap a kormányfő segítségét kérte az oldal eltávolításához.

Britek tízezrei fejezték ki rokonszenvüket az interneten Moat iránt, aki szombatra virradó éjjel főbe lőtte magát az északkelet-angliai Rothbury kisváros környékén. Egy hétig bujkált a vadonban, miután a börtönből szabadulva agyonlőtte egykori barátnője barátját, a fiatal nőt súlyosan megsebesítette, és rálőtt egy rendőrre is, aki szintén súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A végkifejletet Angliában évek óta nem látott embervadászat előzte meg. Moatot 14 város összesen több mint kétszáz fegyveres rendőre és kommandósa üldözte egy héten át, a levegőből a légierő földi célpontok azonosítására kialakított harci repülőgépei kutatták a nyomát. A gyilkossá lett egykori kidobóember azt mondta, hogy volt barátnőjén és a rendőrségen akar bosszút állni, mert azt hitte, menyasszonya összeállt egy rendőrrel.

A kifogásolt R.I.P. Raoul Moat You Legend (Nyugodj békében Raoul Moat, legenda vagy) című Facebook-oldalra 38 ezren iratkoztak fel és számos támogató üzenetet jegyeztek be: "Igazi legenda vagy, le a rendőrséggel, a sajtóval és a kormánnyal!" vagy "Moat inkább meghalt katonaként, mintsem gyávaként éljen tovább".

A The Sun című brit napilap csütörtökön bírálta "a Facebook idiótáit, akik sértegetik a rendőrséget és bálványozzák Moatot", és ugyancsak az oldal megszüntetését követelte. "Társadalmunk mélységesen beteg, ha egy kisebbség, bármilyen elenyésző is, hősként tekinthet egy brutális gyilkosra" - írta egy másik bulvárlap, a Daily Mail.

David Cameron kormányfő szerdán elítélte a Facebookon testet öltő rokonszenvhullámot. "Teljesen világos, hogy Raoul Moat megátalkodott gyilkos volt" - mondta az alsóházban, Heaton-Harris képviselőnek adott válaszában. Cameron szóvivője, Steve Field csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a kormány beszélt a Facebookkal az oldalról, de nem kérte eltávolítását.

A Facebook visszautasította, hogy fellépjen felhasználói ellen. Közleményében hangsúlyozta: az oldal fórumot biztosít tagjainak és nem lát okot arra, hogy véget vessen a gyilkosról szóló vitájuknak, amíg nem sértik meg a portál felhasználói szabályzatát. Hozzátette: Moatról sok más fórumon is vitáznak, beleértve az újságokat, a világhálót, a kocsmákat, a telefont és a munkahelyeket is. "Néha úgy gondoljuk, hogy az emberek olyan témákat tárgyalnak meg, amelyeket mások esetleg ízléstelennek tartanak, de ez önmagában nem ok arra, hogy leállítsuk a vitát. Nagy-Britanniában 26 millió felhasználója van a Facebooknak, mindegyiknek megvan a saját véleménye, és mindaddig joguk van kifejteni álláspontjukat a Facebookon, amíg bejegyzéseik nem ütköznek a szabályzatunkba" - áll a közleményben. A rajongói oldal csütörtökön mégis eltűnt, de nem tudni, ki távolította el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Kétezer forintért ön is horgolhat üldögélő Bernie Sanders babát

Kétezer forintért ön is horgolhat üldögélő Bernie Sanders babát

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját