szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A csótányok és sáskák képesek megbirkózni kórokozóikkal - agyukban brit kutatók olyan anyagokat fedeztek fel, amelyek mérgezőnek bizonyultak különböző baktériumok számára.

Simon Lee, a Nottinghami Egyetem kutatója és kollégái kilenc ilyen molekulára bukkantak a rovarok agydúcában és idegrendszerében. (Az agydúc a rovarok központi idegrendszerének legnagyobb csomója, funkciója nagyjából megfelel a gerincesek agyáénak.) 

Laborkísérletek során a rovar-antibiotikumok a rettegett kórházi kórokozó, a meticilin-rezisztens Staphylococcus aureus és az Escherichia coli bélbaktériumok több mint 90 százalékát elpusztították, az emberi sejtekre ugyanakkor ártalmatlannak bizonyultak - írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása (www.spiegel.de).

A kutatók számára nem meglepetés, hogy a sáskák és a csótányok saját antibiotikumot állítanak elő. A rovarok többnyire rendkívül szennyezett, egészségtelen környezetben élnek, ahol számos kórokozóval találkoznak - magyarázta Lee -, ezért logikus, hogy saját védekező rendszert fejlesztettek ki a mikrobák ellen.

Az utóbbi években aggasztóan megnőtt azoknak a baktériumtörzseknek a száma, amelyek ellen mit sem használnak a jelenlegi antibiotikumok. Ugyanakkor a gyógyszeripar pénzügyi okokból egyre inkább korlátozza új antibiotikumok kifejlesztését.

A sáskák és a csótányok agyában felfedezett antibakteriális molekulák a jövőben új kezelési módszereket eredményezhetnének a multirezisztens baktériumtörzsek ellen. A kutatók jelenleg az anyagok különleges tulajdonságait vizsgálják meg tüzetesebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

Új szuperbaktérium fenyeget

Míg a megelőzéses módszerek hatásosnak tűnnek az antibiotikumoknak is ellenálló MRSA-fertőzés mérséklésében, egy új szuperbaktérium elterjedése fenyeget – állítják a Duke Egyetem infektológus munkatársai.

Medipress Plázs

Újabb kutatás igazolja, a méz kiváló antibiotikum

A FASEB Journal júliusi számában közölt tanulmány szerint a méz baktériumellenes összetevőt tartalmaz. A defenzin-1 nevű fehérjét a méhek szintetizálják, és remélhetőleg egy nap lehet majd alkalmazni a szokásos antibiotikumokkal szemben rezisztens törzsek ellen, például égési sérüléseket és bőrfertőzéseket követően.

hvg.hu Plázs

Nem használ, de bele is halhatunk

Terrorszervezetekhez is jut abból a nem kevés bevételből, amely a hamis gyógyszerek eladásából származik. Az Interpol szerint valószínűleg az Al-Kaida is nagyobb összegekhez jut az álpirulák révén.

hvg.hu Tech

Ellenálló baktériumoknak köszönhetjük az új antibiotikumokat

Ada Jonat évtizedeken át tanulmányozta egy izraeli hőforrásokban élő hőtűrő baktérium, valamint egy holt-tengeri sótűrő baktérium riboszómájának szerkezetét, Steitz és Ramakrishnan később kapcsolódott be, ám a célba, az atomi felbontású térszerkezet leírásáig már egyszerre értek - idézte fel az idei kémiai Nobel-díj előzményeit Nyitray László, az ELTE Biokémiai tanszékének vezetője.

MTI Plázs

Tévhitek az antibiotikumokról

Az Európai Unió lakosságának 53 százaléka osztja azt a tévhitet, hogy az antibiotikumok képesek elpusztítani a vírusokat - derül ki az Európai Bizottság pénteken Brüsszelben kiadott jelentéséből.

MTI Plázs

Új típusú antibiotikumot fejlesztettek ki

Új típusú antibiotikum kifejlesztéséről számoltak be a Science tudományos folyóiratban svájci kutatók. A hatóanyag sikerrel veheti fel a harcot a többféle szerrel szemben ellenállóvá vált "szuperbaktériumokkal" is.

MTI Plázs

Hatékonyabbak az antibiotikumoknál egyes mézfajták

Egyes mézfajták a felületi sérüléseknél és fertőzéseknél hatékonyabbak, mint az antibiotikumok: a sydneyi egyetem kutatói kimutatták, hogy a méhek által előállított termék még a multirezisztens, azaz több antibiotikumnak ellenálló baktériumokkal szemben is segítséget nyújtanak.

hvg.hu Plázs

49 féle fertőző betegséget követnek nyomon

Összesen 49 féle fertőző betegség európai felbukkanását követjük nyomon - foglalta össze Jakab Zsuzsanna, a stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) igazgatója.

99 éves kor felett nem lehet online regisztrálni vakcinára

99 éves kor felett nem lehet online regisztrálni vakcinára

Béremelés volt az Aldinál, az áruházvezetők kezdő bére bruttó 600 ezer forint lett

Béremelés volt az Aldinál, az áruházvezetők kezdő bére bruttó 600 ezer forint lett

Radar360: Budapest plakátkampányba kezd, Szlovákia újra országos tesztelésbe

Radar360: Budapest plakátkampányba kezd, Szlovákia újra országos tesztelésbe