szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Iránban folytatódik a forradalom az interneten, arctalan civil újságírók tömegei fejezik ki a törvénytelen, erőszakos teheráni rezsimmel szembeni ellenállásukat a világhálón - mondta Ali Abdi diák aktivista a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott előadásában szerdán.

Al Abdi névvel vállalja, hogy az önkényuralmi rendszer ellen különböző internetes eszközökkel küzdő civil mozgalom egyik aktivistája. A fiatalember elmondta, hogy a 2009 júniusi választások után három hónappal hagyta el hazáját, a CEU másodéves hallgatója.

Egyszerű iráni állampolgárok, civil újságírók által készített fotók és videók bemutatásával elevenítette fel a választások utáni tiltakozásokat és a biztonsági erők erőszakos fellépését. Már hónapok óta nincsenek tömeges tiltakozások, az emberek nem követelik az utcán, hogy a "Le a diktátorral", de az internetes ellenállási mozgalom életben van - mondta.

Kifejtette, a tavalyi választások óta eltelt több mint egy évben az iszlám zöld színét jelképként használó tömegmozgalom tagjai több százezer, az akkori hatósági brutalitást dokumentáló videót, a rendszer ideológiáját és értékeit kikezdő és nevetségessé tevő karikatúrát, provokatív posztert készítettek, amelyek elérhetők az interneten.

Bemutatott egy olyan karikatúrát is, amely nevetség tárgyává tette Larry Kinget, a CNN amerikai hírtelevízió műsorvezetőjét, aki a róla elnevezett showműsorban az Egyesült Államokba látogató Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöktől "ostoba", nem lényegi kérdéseket kérdezett.     Elmondta, hogy a zöld mozgalom aktivistái Teherán utcáin a falakon tömegével jelenlevő képeket Ali Hamenei legfőbb vallási vezetőről tiltakozásként zöld festékfoltokkal rondítják el és a politikai graffitikról készült képeket felhelyezik a világhálóra. A zöld mozgalom vezetői már internetes sajtókonferenciát is tartottak, újságírók fizikai jelenléte nélkül válaszoltak kérdésekre.

Az aktivista kiemelte: névtelenségüket megőrizve civil újságírók tömegei vehetnek részt az interneten zajló forradalomban. Rámutatott, az ellenállásnak ez a formája csökkenti annak az esélyét, hogy a tiltakozókat elkapják; a világháló szerkezetéből kifolyólag a mozgalomnak nincs felszámolható központja, a provokatív anyagok forrása kideríthetetlen, és az arctalan résztvevők sem ismerik feltétlenül egymást.

A civil újságírás hatására példaként említett egy általa készített és saját Facebook-oldalára felhelyezett fotót, amelyet a napokban a CNN egy dokumentumfilmjében látott. Több más fotó vezető nyugati, amerikai folyóiratok címlapjain jelentek meg. A fotók és videók az interneten elérhetők, de Iránban ma is szűrik a világhálót és sebességét is lassítják - mondta.

"Az emberek keresik az eszközöket, hogy kifejezzék tiltakozásukat" - fejtette ki, hozzátéve, hogy a bő egy évvel ezelőtti eseményekről készült fotók és videók egy része csak hónapokkal később, több csak az utóbbi időben került fel a YouTube videomegosztó portálra és közösségi oldalakra.

Ali Abdi azt mondta, a jelenlegi teheráni rezsim törvénytelen a választási eredmények meghamisítása miatt, tömeges erőszak és elnyomás útján biztosítja hatalmát. Meggyőződése, hogy ezt hosszú ideig nem lehet fenntartani, és az emberi jogokat rendszeresen megsértő rezsimnek előbb-utóbb párbeszédet kell kezdenie a szabad választásokat követelő ellenzékkel.

Az aktivista azt mondta, hogy nem térhet haza, ha megtenné, valószínűleg már a repülőtérről a börtönbe vinnék, mivel otthon diákként ellenzéki aktivista volt, a nők jogaiért is küzdött. "Ez éppen az a típus, akit Iránban bebörtönöznek" - jegyezte meg. Mint mondta, töretlen az a meggyőződése, hogy a civil újságírók internetes forradalma Irán demokratizálódásának egyik erőteljes eszköze.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Iránt kibertámadás érte

Irán szombaton elismerte, hogy ipari létesítményeinek több ezer számítógépe fertőződött meg a rejtélyes Stuxnet vírussal. Szakemberek szerint a támadás a számítógépes hadviselés korszakának nyitányát jelenti. Összesen mintegy 30 ezer számítógépről van szó - mondta el az iráni Mehr hírügynökségnek egy szakértő.

MTI Világ

Hogyan áll bosszút Irán a vírustámadásért?

Irán szombaton elismerte, hogy ipari létesítményeinek több ezer számítógépe fertőződött meg a rejtélyes Stuxnet vírussal. Szakértők szerint az iszlám ország képességein túlmutat az, hogy maga is kiberháborút indítson az őt ért új típusú támadás megtorlásaként, ugyanakkor félő, hogy más eszközökkel áll majd bosszút.

hvg.hu Tech

Túlzás volt Irán Twitter-forradalma?

Azzal vádolják a nyugatot, hogy túl sokat képzelt a Twitter szerepéről a tavalyi iráni választásokat követő tüntetésekkel kapcsolatban. "Egy ember, aki megmentette Iránt" - csak mert kijárta a rendszerfrissítés elnapolását a Twitternél, "Nobel-békedíjat a Twitternek" - és a hasonló szólamok durva túlzások lennének?