szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hatékony antibiotikumos koktélokról, az idegsejtek hálózatáról, a kóros sejtek vándorlásáról, az óriáscsillagok közé tett kirándulásról, s az adatvédelemről esett szó csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémián rendezett nyilvános konferencián, amelyen az MTA Lendület programjának 2009-es öt nyertese számolt be az első évben elért tudományos eredményekről, a hazai intézethálózatba való beilleszkedésről.

Pálinkás József, az MTA elnöke, a Lendület Program kezdeményezője hangsúlyozta, hogy a legkiemelkedőbb tudósokért indított versenyt az Akadémia a projekttel. Óriási verseny folyik ugyanis a tehetséges kutatókért a világban, ők jelentik egy-egy ország számára a jövőt, s nem csupán a tudományban és a fejlesztésben, hanem a közéletben is. Magyarországnak is részt kell vennie ebben a versenyben. A program nem csupán a kutatók elvándorlásának megállítását teszi lehetővé, hanem hozzájárul az akadémiai kutatóintézetek kutatási témáinak megújításához és versenyképességük növeléséhez is. A programot az MTA az idén 300 millió forinttal támogatja.

"Mind az öt kutató teljesítette, túlteljesítette a pályázatban megfogalmazott igen magas kritériumokat" - emelte ki az MTA elnöke.

Az öt fiatal tudós, akik öt éven át kapnak támogatást, megalakította saját kutatócsoportját, igen rangos folyóiratokban publikálták tanulmányaikat. Legalább ilyen fontos követelmény volt, hogy különböző pályázatokon lényegesen nagyobb összegű támogatást sikerült szerezniük, mint amilyenben a Lendület Programban keretében részesültek.

Buday László biológus a sejtek vándorlását vizsgálja teamjével az emberek és az emlősök szervezetében. A sejtműködést az úgynevezett növekedési faktorok irányítják, utóbbiak által használt úgynevezett jelátviteli pályák működési zavara pedig rákos daganatok, a cukorbaj és más betegségek kialakulásához vezethet. Buday csoportjával eddig ismeretlen jelátviteli pályák felderítését tűzte ki célul. A tudósok génhiányos egereket vizsgálnak, amelyek szervezete nem termeli a magyar tudósok által felfedezett HOFI-fehérjét: ennek hiányában drámaian csökkent a sejtek mozgási képessége. Vizsgálataik közben jöttek rá arra is, hogy egy ritka, de súlyos betegség, a Frank ter Haar-szindróma hátterében is valószínűleg e sejtmozgás sérülése áll.

Papp Balázs biológus, aki Manchesterből tért haza, az antibiotikum-koktélokat vizsgálja csoportjával. Mint kifejtette, a legkorszerűbb antibiotikumok is nagyon gyorsan elavulnak, "köszönhetően" a kórokozók alkalmazkodóképességének.

"Evolúciós verseny folyik az ember és a kórokozók között" - fogalmazott a kutató. Ám míg az egyes antibiotikumok külön-külön hatástalanok lehetnek, közös erővel legyűrhetik a fertőzést, csupán az optimális koktélokat kell megtalálni. Papp Balázs és kutatócsoportja egy mesterséges intelligencián alapuló, számítógép-vezérelt eljárást dolgozott ki, ez a laboratóriumi robot olyan hatóanyag-kombinációkat keres, amelyek egymás hatását erősítik, így harcolva a baktériumok okozta súlyos fertőzések ellen. 

Kiss L. László csillagász, aki hét éven át volt a Sydneyi Egyetem kutatója, távoli naprendszerek csillagai körül keringő bolygórendszerek vizsgálatát tűzte ki célul. A magyar csillagászat legnagyobb kutatócsoportjának egyik fő feladata a tavaly tavasszal pályára állt és az eddigi legprecízebb fénymérést lehetővé tevő csillagászati eszköz, a Kepler űrtávcső segítségével érkező adatok vizsgálata.

Szabadics János agykutató, aki az Egyesült Államokból tért haza, arról beszélt, hogy az emberi agykéreg olyan, mint egy több milliárd darabból álló kirakós játék. Minden egyes "eleme" több tízezer másik egységgel áll összeköttetésben, e hálózatok teszik lehetővé a bonyolult agyi funkciókat, ugyanakkor magukról a kapcsolódásokról még mindig keveset tud a tudomány. E rendkívül bonyolult rendszer a működését vizsgálja csoportjával a fiatal tudós. A rangos Journal of Neuroscience-ben megjelent cikkükben egy különleges sejttípust, a szemcsesejtet írták le, amelyet akkor találtak meg, amikor az agy egy, a tanulás bizonyos formáiban igen fontos szerepet játszó részét, a hippokampuszt vizsgálták.

Tardos Gábor matematikus, aki Kanadából tért haza, csoportjával digitális adatvédelemmel foglalkozik. Olyan módszer tökéletesítésén dolgoznak, amellyel kiszűrhető az a személy, aki ugyan jogosan szerzett meg egy információt, de nem adhatta volna azt tovább. A dokumentumok titkosításában az úgynevezett ujjlenyomatkódok segítenek. Tardos Gábor és munkatársai a lehető legrövidebb ilyen kód előállításán, és dokumentumokba rejtésén dolgoznak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szegő Iván Miklós Tech

Megszólalnak a kutatók: mi jöhet a vörösiszap után?

Olyan, mintha hipó ömlött volna a völgyre - fogalmazott egy kutató a hvg.hu-nak a kolontári vörösiszap-katasztrófa után. Szerinte nem természeti, hanem környezeti katasztrófa történt. Az egészségügyi kockázatokon kívül egy másik szakértő a talaj szikesedésének lehetőségére hívta fel a figyelmet, miközben a Földtani Intézet munkatársai csütörtöktől érkeznek a helyszínre vizsgálódni.

MTI Tech

Látogatottsági rekordot döntött a Kutatók éjszakája

Minden várakozást felülmúlt a pénteki Kutatók éjszakája rendezvényeinek látogatottsága: csak Budapesten az egyetemi campusokon és a Millenárison közel tízezer érdeklődő fordult meg - tájékoztatott hétfőn a programot ötödik alkalommal szervező Tempus Közalapítvány.

Doku360: "Olyat szeretnék mutatni, amiről az emberek nem hitték, hogy lehetséges"

Doku360: "Olyat szeretnék mutatni, amiről az emberek nem hitték, hogy lehetséges"

Másfél évig vette fel halott anyja járandóságait egy somogyi nő

Másfél évig vette fel halott anyja járandóságait egy somogyi nő

Öngyilkos lett az ostravai kórházi ámokfutó

Öngyilkos lett az ostravai kórházi ámokfutó

Akkora ajándékot kaptak a céges bulin a dolgozók, hogy azóta se tértek magukhoz

Akkora ajándékot kaptak a céges bulin a dolgozók, hogy azóta se tértek magukhoz

Tízmilliónál is több internetelőfizetés van Magyarországon

Tízmilliónál is több internetelőfizetés van Magyarországon

Minden erejével tagadja a Fidesz, hogy ennél is radikálisabban át akarta szabni a kulturális életet

Minden erejével tagadja a Fidesz, hogy ennél is radikálisabban át akarta szabni a kulturális életet