szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az interneten se szeri, se száma a furcsa statisztikáknak, amelyek a legképtelenebb szituációk bekövetkezési esélyét is igyekeznek a számok nyelvére lefordítani. Tudta például, hogy egy amerikai számára valószínűbb, hogy kétszer is belecsapjon a villám, mint hogy ő legyen az Egyesült Államok következő elnöke?

Az internetre nemrég felkerült infografika számos rendkívüli helyzet bekövetkezési esélyeit taglalja. Ám nem csupán légből kapott tippekről van szó, a kalkulációk olyan forrásokra támaszkodnak, mint például a kifejezetten hétköznapi események bekövetkezési esélyeinek kiszámítására szakosodott Bookofodds.com, ahol számos egyetemi kutató bevonásával próbálnak választ kapni a kínzó kérdésekre. Emellett pedig olyan weboldalak adatainak elemzéséből származnak a lenti statisztikák, mint az amerikai Nemzeti Biztonsági Tanács (National Safety Council), az autó-, élet- és lakásbiztosítással foglalkozó statefarm.com, illetve a Great Plains Veterinary Center, az állatorvosok számára létrehozott szakmai portál.

Sport

Az összegyűjtött statiszikák szerint 1: 12 000 az esélye, hogy valaki első lendítéssel sikeres golfütést hajtson végre (vagyis a labda egyből a lyukban landoljon). Kicsivel kevesebb, 1: 19 100 az esélye, hogy a golfpályán tartózkodva baleset áldozatává váljunk, vagyis elüssön bennünket egy golfautó. Lényegesen ritkább, hogy valakiből profi baseballjátékos váljon (aki az amerikai profi ligában, az MLB-ben lép pályára): ez 303 824 emberből csak egynek sikerül. Ha pedig már bekerült, ezer az egyhez a sansz, hogy egyszer még tévékamerák előtt állva beismeri: szteroidokat fogyasztott.

Katasztrófák

Annak az esélye, hogy belénk csapjon a villám, nagyjából megegyezik annak valószínűségével, hogy pókerben a legerősebb lapkombináció, a royal flöss lesz a kezünkben: ez egy a 750 000-hez. Igazán balszerencsésnek kell azonban lenni ahhoz, hogy ez megismétlődjön: kilencmillió emberből csak egy olyan szerencsétlen flótás van, akivel ez a kellemetlenség kétszer is megismétlődik (szerencse a szerencsétlenségben, hogy az illető túléli legalább az első csapást).

Korántsem ennyire rózsás a helyzet a repülőgép-szerencsétlenségek esetében: egy a 20 000-hez az esélye, hogy valaki ilyen körülmények között veszítse életét. Ugyanakkor még a dupla villámcsapásnál is valószínűtlenebb, hogy egy fejünk felett széteső repülő egyik darabja okozza a halálunkat: Magyarországon legfeljebb egy olyan ember él, aki emiatt veszti életét, az esély ugyanis éppen tízmillió az egyhez.

Annak, aki retteg a cápáktól, megnyugtató lehet a tudat, hogy ennél is ritkább a félelmetes tengeri ragadozó támadása: egy a 11,5 millióhoz a bekövetkezési esélye egy ilyen tragédiának. Ennél jóval gyakoribb, hogy méhek támadása okozza a vesztünket: egy a 3,6 millióhoz az esélye ennek.

A kutyák támadása által okozott halálesetek sajnos már korántsem ennyire ritkák, Magyarországon sem telik el úgy egy esztendő, hogy legalább két-három esetről ne számolna be a sajtó. A kalkulációk szerint egy a 147 717-hez az esélye, hogy a négylábúak támadása torkollik tragédiába.

Űrkutatás

Bár az űrturizmus egyre megfizethetőbb (a Virgin Galactic járatain már 200 000 dollárért megtapasztalhatjuk a súlytalanság élményét), valódi űrhajósból csak nagyon kevés van: egy a 13,2 millióhoz az esélye, hogy egy csillogó szemű kisgyermek egy nap elindulhat a kozmoszba.

Annak a valószínűsége, hogy a Földet eltalálja egy város méretű meteor, igen aggasztó: mindössze egy az 5000-hez. Az infografika készítői még azt is számításba vették, hogy ebben a helyzetben mennyire számíthatnánk Bruce Willisre, az Armageddon című sci-fi főszereplőjére, aki a kozmoszba repülve idő előtt megsemmisítené az űrben sodródó szikladarabot. A válasz természetesen: semennyire. Még egy cápatámadásnál is jóval gyakoribb, hogy valakinek éppen egy aszteroida okozza a halálát: minden félmillió emberből egy ilyen körülmények között veszti életét.

Politika, közélet

Az amerikaiak számára is fel van adva a lecke, ugyanis tízmillióból csak egy olyan gyermek születik ma az USA területén, aki valaha elfoglalhatja a Fehér Ház ovális irodáját, vagyis megválasztják elnöknek. Az Egyesült Államok első embereként azonban 1:43-hoz az esély rá, hogy párbajban lelőjön valakit (legalábbis az eddigiek alapján – az USA 44 elnökéből Aaron Burr volt az, aki halálosan megsebesítette az államok első pénzügyminiszterét, Alexander Hamiltont).

Az egyszerű gyilkossági statisztika ennél jóval rosszabb: minden 18 000 emberből egy esik gyilkosság áldozatául, az amerikai adóhivatal, az IRS pedig minden 130 állampolgárból egy ellen fog alaposabb vizsgálatot indítani. A valódi gyilkosságnál valamivel ritkább, hogy valakit még életében elhunyttá nyilvánítsanak adminisztrációs hiba miatt: erre a sansz egy a 23 483-hoz.

A végére maradt egy klasszikus, a lottó főnyeremény. Az amerikai Powerball nevű szerencsejátékban 98 számból kell 5+1-et eltalálni a maximális pénzdíj megnyerése érdekében, ennek az esélye egy a 195 millióhoz. Ennél „jóval” gyakoribb, hogy valaki megnyerje a magyar lottóötöst, ugyanis, ahogy erről a városi legendákra szakosodott Urban Legends blog is beszámolt: 44 millió kitöltött szelvény között ott lapul a nyertes is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Plázs

8 tanács villámcsapás ellen

A villámcsapás – az esetek több mint felénél – a szabadban dolgozókat, a futókat, kocogókat, sportolókat, turistákat éri. Megnéztük, mit tehetünk, ha utolér minket a vihar.

hvg.hu Gazdaság

A lottóötös fenekére vertünk

A nagy lottónyeremények évadja van. A napokban egy román nyertes 9 millió euróra (kábé 2,3 milliárd forintra), egy angol pedig 18,9 millió fontra (közel 6,6 milliárd forintra) tett szert a sorshúzáson. Az a miskolci fogadó sem panaszkodhat, aki nemrégiben 2 356 386 190 forintot kasszírozott az ötös lottón. Mi ugyan egy petákot sem látunk majd ebből, de úgy tettünk, mintha a nyertes szelvény a miénk lenne, s tervet készítettünk a pénz elverésére, meg némiképpen a befektetésére is.

hvg.hu Tech

Újra észlelték a fordított villámcsapást

Ritka természeti jelenséget figyeltek meg a Duke Egyetem viharkutatói: a Nature Geoscience szaklapban publikált anyaguk szerint olyan óriásvillámot örökítettek meg, amely a felhőből nem a földre, hanem az űrbe csap. Ilyen típusú villámot, írja a LiveScience, már korábban is megfigyeltek trópusi területeken, az új felvétel az amerikai egyetem mellett készült.

A BKV bemutatta: Libegők helyett a sorban állás éjszakája

A BKV bemutatta: Libegők helyett a sorban állás éjszakája

Csúfosan leszerepelt Magyarország a jogállamiságot értékelő listán

Csúfosan leszerepelt Magyarország a jogállamiságot értékelő listán

Bevásárlókocsival dobálózott a veszprémi belvárosban

Bevásárlókocsival dobálózott a veszprémi belvárosban

Nem szavaznak a fideszes jelöltekről az EP szakbizottságaiban

Nem szavaznak a fideszes jelöltekről az EP szakbizottságaiban

Újabb információ szivárgott ki a Galaxy Note10-ről, ezúttal a kijelzőről

Újabb információ szivárgott ki a Galaxy Note10-ről, ezúttal a kijelzőről

Meghalt a Tienanmen téri vérengzés egyik felelőse, Li Peng egykori kínai miniszterelnök

Meghalt a Tienanmen téri vérengzés egyik felelőse, Li Peng egykori kínai miniszterelnök