szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Óriási felháborodást váltott ki az Egyesült Államok számos repülőterén alkalmazott biztonsági testszkennerek helyett, vagy mellett alkalmazott „továbbfejlesztett motozásos” eljárás, melynek során az intim testrészeket is átvizsgálják a Közlekedésbiztonsági Ügyönkség (TSA) munkatársai. November 24-re tiltakozó demonstrációt hirdettek az interneten, a megmozdulásokhoz számos pilóta és légiutas-kísérő is csatlakozott.

A washingtoni székhelyű független The Raw Story nevű portál szerint a Transportation Safety Agency (TSA) egyik alkalmazottja beismerte, hogy a nemi szervek érintésével is járó motozásos technikát azért is fejlesztették ki, hogy rászoktassák az embereket a szintén tiltakozást kiváltó teljes testszkennerek használatára. Ezek az eszközök olyan képet készítenek az emberi testről, amelyen kirajzolódik minden testrész, segítségével a ruha alá rejtett fegyvereket és robbanóanyagokat szeretnék kiszűrni a reptéri biztonsági szolgálatok.

A CBS hírcsatorna értesülései szerint a motozásos technika olyan mértékű tiltakozást váltott ki, hogy még Janet Napolitano belbiztonsági miniszter is megszólalt az ügyben, türelmet kérve az amerikai állampolgároktól.

A szkenner mindent megmutat a ruhán keresztül
©

Eközben elindult az OptOutDay.com nevű weboldal, amelyen arra ösztönzik a látogatókat, hogy a reptéri biztonsági átvizsgáláskor jelentsék ki, hogy nem hajlandóak alávetni magukat a szkenneléses vizsgálatnak. Ehhez a jelenlegi szabályok szerint joguk van, azonban ekkor végrehajtják rajtuk a motozásos vizsgálatot. Ezt azután vezették be, hogy 2009. decemberében egy nigériai származású férfi az alsónadrágjában a fedélzetre csempészett robbanóanyaggal sikertelenül próbálta meg felrobbantani a Delta-Northwest légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó járatát.

Az OptOutDay.com november 24-re hirdette meg a tiltakozás napját, felszólítva az utazókat, hogy válasszák a sokak szerint egyenesen molesztálással felérő motozást a szkennerek helyett. A weboldal készítője Brian sodegren az amerikai törvényhozóknak szeretne üzenni a demonstrációval, véleményük szerint ugyanis a szigorú biztonsági előírások áthágják a személyiségi jogokat. Sodegren saját bevallása szerint „hétköznapi állampolgár, akit aggaszt, ami most történik”.

A felvételeket negatív nézetben nézve már az arc is felismerhető lehet
©

A motozás azonban nem csak a férfinél verte ki a biztosítékot, számos panasz érkezett a TSA-ügynökök ellen, akiknek sok esetben olyan gyerekeket kellett munkakörükből kifolyólag „behatóan megmotozni”, akiket szüleik nem akartak kitenni a testszkenner sugárzásának. Egy asszony repülőjegyét a Miami Nemzetközi Repülőtéren darabokra tépték, majd 12 rendőrrel kellett farkasszemet néznie, miután kétségbe vonta az eljárás szabályosságát.

A The Atlantic című újság egyik riportere, Jeffery Goldberg október végén számolt be egy TSA-ügynökkel készített interjújában arról, hogy a módszer lényege, hogy rávegyék az embereket a testszkennerek használatára.

„Amikor megkérdeztem az ügynököt, hogy várja-e, hogy teljes motozásokat végezhessen – írja Goldberg – azt válaszolta: senki sem fog vállalkozni rá, ha egyszer rájönnek, hogy mit fogunk tenni velük.”

A biztonsági procedúrák alól a pilóták és légikísérők sem kivételek, az őket képviselő szakszervezetek pedig szintén ellenállásra sarkallják tagjaikat.


„Kétség sem fér hozzá, hogy az ilyen beható motozás nagyon megalázó élmény” – áll az American Airlines pilótáit kévpselő szakszervezet vezetője által múlt héten kiadott állásfoglalásban. „Véleményem szerint elfogadhatatlan, hogy valakinek nyilvános helyen ilyen procedúrának kell alávetnie magát, főleg, ha egy hivatásos pilóta egyenruháját viseli. Javaslom, hogy minden pilóta ragaszkodjon hozzá, hogy a vizsgálat elzárt helyen történjen, hogy megóvhassák személyiségi jogaikat és méltóságukat.”

A tiltakozáshoz több légitársaság szakszervezeti is csatlakoztak. Az Amerikai Polgárjogi Unió (ACLU) is külön weboldalt indított, ahol a civilek jelezhetik a módszerrel kapcsolatos problémáikat.

A The Raw Story ma reggel egyébként beszámolt egy újabb esetről, amikor egy férfi a San Diego Nemzetközi Repülőtéren nem volt hajlandó alávetni magát a testszkenner használatának, a motozás előtt pedig közölte a biztonsági őrrel: „ha hozzáérsz a farkamhoz, intézkedem, hogy letartóztassanak”. Miután a meglepett biztonsági őr értesítette a feletteseit, a férfit bírósági perrel fenyegették meg és tízezer dolláros bírságot helyeztek kilátásba, mivel nem volt hajlandó együttműködni a biztonsági szolgálattal. A férfi bekapcsolt mobiltelefonja az incidens több részét is rögzítette, a felvételeket és személyes véleményét blogján tette közzé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Fatvát bocsátott ki a testszkennerek ellen egy muszlim csoport

Fatvát (vallásjogi határozatot) bocsátott a testszkennerek ellen egy amerikai muszlim csoport, megtiltva a vallás követőinek, hogy a repülőtereken alávessék magukat a berendezéssel elvégzendő ellenőrzésnek - adta hírül pénteken a Detroit Free Press internetes kiadása.

MTI Shake

Botrányt okozott a bollywoodi sztár reptéri testszkennerképe

Botrány körvonalazódik Nagy-Britanniában miután a heathrow-i repülőtér személyzete az előírásokkal ellentétben nemhogy megsemmisítette, de kézről kézre adta egy, a biztonsági ellenőrzéskor virtuálisan "levetkőztetett" bollywoodi filmsztár képét.

Két hétre bezárják a vendéglátóhelyeket Valenciában

Két hétre bezárják a vendéglátóhelyeket Valenciában

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus

A Microsoft végre rászánta magát, hogy kijavítsa a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját

A Microsoft végre rászánta magát, hogy kijavítsa a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját