Nagy Gábor
Nagy Gábor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Térhatású képpel és a közösségi élmény bekapcsolásával igyekszik megvédeni a hordozható videojátékok piacát az okostelefonok és más mobileszközök támadásától a japán Nintendo, amely Európában márciusban mutatja be háromdimenziós kézikonzolját.

A Nintendo egyenpólójába öltözött lányok és fiúk derekára, illetve a kiállítási pavilon különböző helyein kis oszlopokhoz rögzített kábelek védelmében próbálhatták ki az újságírók a Nintendo 3DS hordozható, kétképernyős videojáték-konzolját a január 19-én Amszterdamban rendezett európai premieren. A vevők Japánban február 26-ától, Európában március 25-étől, az USA-ban pedig március 27-étől vehetik a kezükbe a készüléket, amellyel a brit média piperkőc fenegyereke, Jonathan Ross konferálása mellett lezajlott show alapján a japán cég a felhasználói élmény gyökeres átalakítását ígéri.

Az elsődleges vonzerő a legújabb divatnak számító három dimenziós kép, amelyet a DS korábbi változatánál valamivel nagyobb felső képernyőre - az alsó maradt a hagyományos kétdimenziós érintőképernyő - speciális szemüveg használata nélkül vetít a gép két, egymás fölé helyezett, különböző felbontású folyadékkristályos (LCD) panel segítségével. A szemüveg mellőzését a Nintendo olyan komolyan veszi, hogy az új terméke nem is reklámozható például 3D-mozikban, mert ott szemüveg kellene a térhatás érzékeléséhez, és ez ellentmond az újdonság köré épített filozófiának. A 3D-hatás ugyanakkor egy csúszkával ki is kapcsolható, és a kédimenziós működés a szülő által egy PIN-kóddal rögzíthető. Ez válasz arra a nemrég a Nintendo által is megerősített orvosi figyelmeztetésre, hogy hat éves korig nem javasolt a három dimenziós játékok - és általában, minden szemüveg nélküli 3D-s technológia - használata, mert a gyerekeknél addig még nem erősödtek meg teljesen a szemet mozgató izmok. Ajánlott az is, hogy minden játékos fél óra után tartson rövid szünetet vagy térjen vissza a kétdimenziós világba. Nem ez az első kísérlete a japán cégnek a három dimenziós konzolra, ám az 1995-ös Virtual Boy már a szigetországban kudarcot vallott, Európába el sem jutott.

Satoru Shibata a Nintendo Europe elnöke és Jonathan Ross az esemény házigazdája
©

A fekete és kék színben, néhány előre telepített játékkal és egy 2 GB-os SD-memóriakártyával kínált Nintendo 3DS több más technikai újdonságot is tartalmaz. Ilyen a mozgásérzékelő, amit a játékfejlesztők kihasználhatnak, vagy a lépésszámláló, amelynek segítségével a gyaloglás mennyiségének függvényében, letölthető tartalmakra váltható virtuális kuponokkal jutalmaz a masina. A konzolba három kamerát építettek be. Egy a játékosról készíthet felvételt, a másik kettő pedig térhatású fényképet tud előállítani. Lehetőség van arra is, hogy a játékos a Nintendo asztali konzoljából, a Wii-ből ismert Mii virtuális karaktert formáljon az önmagáról vagy bárki másról készült fotóból.

A 3D mellett a másik trend, a virtuális közösségi kapcsolatok eddiginél alaposabb integrálásától várja a sikert a japán cég. A StreetPass révén a Nintendo 3DS a közelébe került hasonló készülékkel automatikusan információt cserélhet például az általa futtatott játékokban elért állásról vagy Mii-karaktereket másolhat az érzékelt gépre. A magánszféra védelmében ez a funkció választható, ám a Japánban a tamagocsi-őrület óta jellemző szokásokat ismerve a szigetországban biztosan népszerű lesz. Alapvető funkció az is, hogy a játékosok, akár az interneten keresztül, akár egymáshoz fizikailag is közel, wifi-kapcsolaton versenyezhessenek vagy vívhassanak virtuális párharcot. A kézikonzol másik újdonsága, a SpotPass szintén automatikusan, a felhasználó beavatkozása nélkül képes arra, hogy a rendszerhez csatlakozott távközlési szolgáltatókon keresztül frissítéseket és tartalmakat töltsön le.

Szemüveg nélküli 3D: ellenszer az okostelefonok ellen?
©

A 3D techológia lehetőségét tartalomszolgáltatással is igyekszik kihasználni a Nintendo. Az mp3-lejátszóként is működő készülék számára az Eurosport és az angol Premier League közvetítési jogaival is rendelkező brit Sky tévétársaság készít rövid, térhatású sportösszeállításokat. A Wallace és Gromit gyurmafiguráiról, a Csibefutam egész estés filmről, valamint a Shaun, a bárány sorozatról ismert brit Aardman Animations pedig 3D-s filmecskéket ígért a felhasználóknak. Gőzerővel készülnek jól ismert játékaik térhatású változataival a szoftverfejlesztők - mint a Konami, az Ubisoft vagy a Capcom -, és a márciusi európai premier, valamint a júniusi Los Angeles-i E3 videojáték-kiállítás között több mint 30 cím megjelenése várható.

A Nintendo a DS-család első változatának 2004-es megjelenése óta 132 millió darabot adott el kézikonzoljaiból, egyetlen riválisa a szintén japán Sony által gyártott PlayStation Portable (PSP), amely eddig 63 millió darabig jutott, és január 27-ére ígérik a szintén alaposan megújított modellje bemutatását. Új, veszélyes versenytársak tűntek viszont fel az olcsón letölthető játék-alkalmazások garmadájával megtámogatott mobileszközök, elsősorban az okostelefonok és a táblagépek - különösen az Apple iPhone-iPad-iPod Touch triumvirátus - révén. A 3D technológiával és közösségi funkciókkal bíró új Nintendo-készülék erre a kihívásra válasz. Ez indokolja azt is, hogy az ár a korábban az elemzők által vártnál alacsonyabb - legalábbis Európán kívül. A Nintendo 3DS Japánban 25 ezer jenbe (mintegy 300 dollárba), az USA-ban az államonként különböző fogyasztási adó nélkül 250 dollárba kerül. Nagy-Britanniában viszont állítólag 230 angol fontot kell majd fizetni érte - a brit lapok máris szemérmetlen felárról panaszkodnak -, Európában 270 eurót kóstálhat a kézikonzol, aminek ára az aktuális valutakurzustól függően Magyarországon 70-80 ezer forint közé lőhető be.

Nagy Gábor / Amszterdam

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
FH/Hírszerző Tech

A Nintendo a 3D veszélyeire figyelmeztet

A japán Nintendo cég figyelmeztetést adott ki a rövidesen érkező új kézikonzoljához, amellyel már 3D-ben lesznek élvezhetőek a játékok. A néhai kvarcjátékok legújabb generációját nem ajánlják a hat évnél kisebb gyerekeknek.

hvg.hu Tech

Nintendo láz az öregek otthonában

Nagypapa nemrég még legyintett, ha a délutáni tea alatt a videójátékok szóba kerültek, mondván, az valami nyomkodós dolog, aminek értelmét csak az unoka foghatja fel. Nos, ez mostantól másképp lesz, a Nintendo új konzolja, a Wii, ugyanis már arat az amerikai és az angol nyugdíjas otthonokban, és megdöbbentő hatással van az ott lakók életére.

Naponta kerülnek elő új fertőzöttek a Testnevelési Egyetemen

Naponta kerülnek elő új fertőzöttek a Testnevelési Egyetemen

Karanténlistára került Budapest Németországban

Karanténlistára került Budapest Németországban

Komoly problémákat talált a magyar Euronics áruházak üzemeltetőjénél a felügyelet

Komoly problémákat talált a magyar Euronics áruházak üzemeltetőjénél a felügyelet