szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország uniós elnöksége idején, június 21-én és 22-én Budapesten ülésezik az Európai Tudományos Tanács – tájékoztatta Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, Európai Kutatási Tanács Tudományos Tanácsának (Scientific Council of European Research Council) tagja. "Öt ülésünk van évente, és minden másodikat valamelyik tagországban tartjuk, hogy a helyi kutatói közösséggel találkozhassunk. Én a magyar elnökség idejére hívtam meg a testületet" - ismertette a tanácskozás hátterét az akadémikus.

Az Európai Tudományos Tanács ülését megelőzően, június 20-án az Akadémián nyílt napot rendeznek, amelyen az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatainak nyolc nyertese - négy magyar és négy külföldi tudós ismerteti kutatásait.

"Egy ilyen rendezvényt szerveztünk a francia elnökség ideje alatt és rendkívül jól sikerült, azt remélem, hogy a miénk még jobb lesz" - hangsúlyozta Kroó Norbert, hozzátéve, hogy a nyílt nap az ERC Ötletek (IDEAS) elnevezésű programját népszerűsíti.

Az MTA alelnöke kifejtette, új ötleteken alapuló technológiákra van szükség. Kimerülőben vannak ugyanis a modern gazdaság által alkalmazott technológiák lehetőségei. "Új technológiákat pedig főleg az  alapkutatások révén remélhetünk" - fogalmazott Kroó Norbert.

Mint kifejtette, az alapkutatásokat célozta a VII. keretprogramban (2007-2013)
az IDEAS-program, amelyre összesen 7,5 milliárd eurót (2043,7 milliárd forintot) fordítanak. Az első évben viszonylag kisebb összeg állt a rendelkezésre, jelenleg már 1,4 milliárd eurót fordíthatnak a pályázatokra, az utolsó évben, 2013-ban pedig már 1,7 milliárdot.

"E program keretében két ösztöndíjrendszert dolgoztunk ki - az egyik, a Starting Grant, fiatal kutatók támogatását célozza, a másik pedig tapasztalt kutatókét. Jelenleg a pályázók 12-15 százaléka kap támogatást, nagyon kemény a válogatás" - mondta Kroó Norbert.

Kifejtette, hogy az ERC pályázataira az egész világból lehet jelentkezni, mindenki számára elérhetővé tették ezeket az ösztöndíjakat, azzal a feltétellel, hogy a pénzt valamelyik uniós tagországban kell elkölteni. "Ez egy intelligens agyelszívás" - hangsúlyozta Kroó Norbert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Adósságféket kell az alkotmányba építeni Navracsics szerint

Navracsics Tibor az alkotmányosságba vetett hit megrendülésével, Szájer József a jelenlegi alaptörvény ideiglenességével és a XXI. század kihívásaival indokolta az új alkotmány elfogadásának szükségességét egy nemzetközi szakértői konferencián pénteken.

hvg.hu Tech

Új tudományterület született, a plazmonika

Új tudományterület született, a plazmonika, ez uralta a Utah állambeli Snowbirdben rendezett nemzetközi kvantumfizikai konferencia jelentős részét - összegezte Kroó Norbert fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke a tanácskozáson szerzett benyomásait az MTI-nek.

MTI Itthon

Pálinkás: „nincs támadás a filozófusok ellen”

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke nem kíván sem Heller Ágnes védőügyvédje, sem Budai Gyula kormánybiztos szárnysegédje lenni. Az fn.hu-nak adott, kedden megjelent interjújában az MTA elnöke leszögezte, hogy a filozófuspályázatokhoz kapcsolódó elszámoltatási ügyről megvan a saját kialakult álláspontja, amely nem esik egybe sem Heller Ágnes, sem a különböző sajtótermékek álláspontjával.

Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló