szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Gőzerővel készül az új OS X, amelynek néhány újításába már korábban betekintést engedett az Apple az egyik keynote...

Gőzerővel készül az új OS X, amelynek néhány újításába már korábban betekintést engedett az Apple az egyik keynote alkalmával, de pár hete már a béta változat is elérhető, igaz, egyelőre csak a fejlesztők tölthetik le hivatalosan.
Az már korábban is kiderült, hogy az új OS X némileg közelít majd az Apple mobile rendszeréhez, az iOS-hez. Az egyik ilyen összefonódás a maces App Store megjelenése, amelyre ráadásul nem is kell várni a Lionig, hiszen már a Snow Leopardhoz is elérhető. Az iOS-hez hasonlóan így pár mozdulatra redukálódik egy szoftver megvásárlása és telepítése.

Akcióban a LaunchPad

A másik hasonlóság az új alkalmazásindító (Launchpad) felület, amely szinte a megszólalásig olyan, mintha iPaden dolgoznánk. Ugyanúgy lapozható a gyűjtemény, és ugyanúgy csoportokba rendezhetjük alkalmazásainkat, egyszerű fogd és dobd műveletekkel. A fogd és dobd módszer persze eddig is az OS X egyik fontos eleme volt, de mostantól az ujjgesztusok is nagyobb szerep jutnak.

Ugyanúgy csoportokba rendezhetjük a programokat, mint iOS alatt

Például lapozgathatunk a virtuális asztalok vagy éppen a teljes képernyős alkalmazások között. Ez utóbbiak szintén új megközelítésből lesznek majd használhatók a Lionban. Szinte minden rendszeralkalmazásban kihasználhatjuk a tapipad lehetőségeit (aki pedig asztali Macen vásárolt, annak ott a Magic Mouse multitouch felülete vagy a Magic Trackpad).

A Spaces és az Exposé egybegyúrva

A Spaces, Exposé stb. funkciók gyakorlatilag egyesülnek, és Misson Control néven használhatjuk majd az új, sokkal nagyobb átláthatóságot biztosító alkalmazás- / asztalválasztó felületet.

Leszámolás a múlttal
Az OS X Liont már csak a minimum Core 2 Duo processzorral ellátott Macek tulajdonosai tudják majd használni (irány a 64 bit, de azért a 32 bites alkalmazásokat sem kell egyelőre kidobni). Számos dologgal leszámol a rendszerben az Apple, így például nem lesz előre telepítve a Flash Player, a Java, és eltűnik a Rosetta is. A Flash és a Java természetesen pótolható, ha valakinek szüksége lenne rájuk, míg a Rosetta - amely a Power PC alkalmazások Intel processzoron való futtatására hivatott - valószínűleg nem nagy érvágás így 2011 táján, miután az inteles átállási időszakot szépen végigszolgálta.

Begyorsul a Safari is

A Safari marad, viszont mostantól már a Webkit2 motorra épül, aminek köszönhetően jelentősen gyorsul a böngésző.
Érdekesség, hogy a FileVault már a telepítés során felajánlja, hogy titkosítja a teljes meghajtót, így adataink még nagyobb biztonságban lehetnek majd ezentúl.
Komoly szerephez jut rendszerszinten a távoli elérés is, így ha éppen nem a saját gépünk előtt ülünk, mostantól telepítgetés nélkül csatlakozhatunk ahhoz, akár az interneten keresztül is.

Megújult és új alkalmazások
Ahogy az OS X felülete - beleértve a grafikai megjelenést is, bár ez egy béta esetében még nem jelent semmit - is jelentősen megújult (alkalmazkodva a multitouch használathoz), úgy a rendszer alkalmazásai is átalakultak kicsit, illetve találunk néhány új szoftvert is.
A legszembetűnőbb változáson talán a Mail ment keresztül, amely most nagyjából úgy épül fel, mintha az iPades levelezőt látnánk magunk előtt. Áttekinthetőbb lett, s az összetartozó üzenetek kezelése is kellemesebb így, de akinek nem tetszene a függőleges elrendezés, egy kattintással visszaállíthatja a régi felosztást. De az iPades verzióra hajaz immár a címjegyzék is, meg merjük kockáztatni, hogy mire elérünk a végleges verzióhoz, az iCal is szépen át lesz rajzolva. Hasonlóképpen megvariálták a QuickLook és a Preview külsejét is, de itt jelentős újítások egyelőre nem látszanak, a leglátványosabb az Aperture nagyítójához hasonló lencse bekerülése a Preview-ba.

Megújult Mail
A címjegyzák is alakul az iPades változathoz
Az About This Mac is megújult
Podcast készítéshez megkapunk minden segítséget

Bár a Lionban már alapból megtaláljuk majd a FaceTime-ot (amely képes kihasználni a legújabb MacBook Pro széria HD kameráját is), azért az iChat is megmarad, amely immár a Yahoo chat szolgáltatásával is teljesen együttműködik.
Kicsivel izgalmasabb új alkalmazás viszont a Podcast Publisher, amely rendszerszinten megoldja akár a videós podcastok létrehozását és publikálását is. Egyszerűen használható, így elképzelhető, hogy sokan kapnak majd kedvet a podcast készítéshez, akár a hagyományos blogolás “kárára” is.

Apróságok mindenfelé
Apró újításokkal vagy korábban is meglévő funkciók kényelmesebben elérhető változatával amúgy tele van a rendszer. Ilyen például, hogy a videókra jobb gombbal kattintva találunk egy külön menüpontot azok konvertálásához, így egy mozdulattal elkészülhet belőlük az iPhone-ra vagy iPadre optimalizált változat, illetve lehetőségünk van arra is, hogy csak a hangot “szedjük” ki a felvételből. A QuickTime-ban immár jóval több opciót találunk a videók megosztására is, meglátjuk, ezek közül mi kerül be a végleges változatba (tán még bővülhet is a lista).
Ugyancsak új menüpont a fájlok helyi menüjében, hogy egy kattintással küldhetjük azokat e-mail-mellékletként (hát, azért erre elég sokat kellett várni, pedig meglehetősen alapszintű funkció, amúgy korábban is megoldható volt, csak nem ennyire egyszerűen).

Akadnak funkciók, amelyeket immár egyszerűbben elérünk
Videók konvertálása egy kattintással
Az AirDrop leegyszerűsíti a fájlok küldözgetését

A Finderben bővült a kedvencek listája. Többek között itt érhetjük el az új Air Drop funkciót, amely egyetlen laza mozdulattá egyszerűsíti a számítógépek közötti fájlküldözgetést. De új opció az All my Files is, amely szépen, kategorizálva mutatja a gépen tárolt állományainkat: dokumentumokat, képeket, videókat stb. Az talán nem lep meg senkit, hogy itt is van multitouch mozdulatokra optimalizált megjelenítés.

Automatikus mentés és verziókövetés
A felületi kezelések mellett azért komolyan belenyúltak a cégnél az OS X belsejébe is. A Lion például képes lesz menteni az alkalmazások aktuális állapotát, és a legközelebbi indításkor (vagy a gép újraindítása után) ott folytathatjuk majd a munkát, ahol abbahagytuk. Lesz verziókövetés is, így az ezt támogató programokban létrehozott dokumentumok korábbi változatait egy mozdulattal előkereshetjük.

Újraindítás után is ott folytathatjuk, ahol abbahagytuk

A TimeMachine is megújul, többek között akár a gép saját merevlemezére is képes lesz backupot készíteni, aminek mondjuk fizikai károsodás esetén gyakorlati haszna azért lássuk be, nem sok van, de végszükség esetén jól jöhet, hogy legalább helyben elérjük dolgaink korábbi változatait.

Tapasztalatok
A Lion fejlesztői változatát egy régebbi - Core 2 Duo, 4 GB RAM - MacBook Prón próbálgattuk, összességében -  a béta állapotához képest - egészen szépen üzemelt. Néha kicsit megakadt egy pillanatra (például egy Full HD videó animált teljes képernyőre nagyításakor), de nem tapasztaltunk zavaró mértékű lassulást. Bugok persze akadnak még benne szép számmal, de messzemenő következtetéseket levonni egy rendszer teljesítményéről, megbízhatóságáról egy béta esetében nem szerencsés, pláne ilyen korai szakaszban (a végleges verzió majd csak nyáron várható). Mindenesetre a béta alapján az OS X Lion igazán kellemes kis rendszer lehet a végére.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Műszaki hiba miatt elhalasztja a marsi drón reptetését a NASA

Műszaki hiba miatt elhalasztja a marsi drón reptetését a NASA

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

5500 forintot rabolt egy 15 éves lány Budaörsön

5500 forintot rabolt egy 15 éves lány Budaörsön