szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Symantec nyilvánosságra hozta a MessageLabs 2011. februári jelentését.

A Symantec nyilvánosságra hozta a MessageLabs 2011. februári jelentését. A jelentésből kiderül, hogy a világon minden 290-dik email fertőzött, (0,345%), amely főként a károkozók egyidejű támadásának, ezen belül is a Zeus, a Bredolab és a SpyEye vírusoknak köszönhető. Február folyamán a MessageLabs szűrői a Bredolab Trojai vírus 40 különböző variánsát azonosították, amelyek a felderített spamek 10,3 százalékát alkották. A jelentés továbbá arra is rávilágított, hogy az eddig inaktívnak könyvelt Bredolab vírus ismét életre kelt és újra népszerű a károkozó programok körében.
Január óta drasztikus mértékben megnövekedett a MessageLabs Intelligence által azonosított olyan károkozó programok száma, amelyek jól időzített, kifinomult célzó technológiával rendelkeznek.
“Úgy tűnik, a februárban azonosított vírusok gyakorisága és változékonysága jelentősen eltér korábbi elődeiktől. Míg régebben voltak olyan napok, amikor főként Zeusz vírusvariánsok támadtak, addig egy másik napon főként a SpyEye variánsok okoztak károkat. Februárban ezek a vírusok azonban jelentősen megszaporodtak és ugyanazon időben támadtak, ami azt eredményezte, hogy a támadások nagy része azonos forrásból származott.” – mondta Gombás László, a Symantec magyarországi képviseletének szakértője.
Annak ellenére, hogy a támadások többsége a Zeusztól és a SpyEye-tól származik, néhány vírus komoly hasonlóságot mutat a közismert Bredolab trójai vírussal. Minhárom vírusra jellemző ugyanis, hogy egy ZIP archivált fájlba rejti károkozó programját. A februárban felfedezett károkozók 1,5 százaléka tartalmazott ilyen jellegű ZIP fájlokat és több, mint 79 százalékuk hozható összefüggésbe a Bredolab, Zeus illetve SpyEye károkozókkal.

Február első két hetében a MessageLabs Intelligence-nek sikerült négy különböző alkalmazást is felfedeznie, amelyek fő feladata a Zeus, Bredolab és a SpyEye vírusok kód struktúrájának átalakítása és különböző variánsok létrehozása volt.

Az elmúlt egy évben továbbá feltűnően elszaporodtak a pdf formátumba rejtett kártékony programok, mivel ez a formátum bizonyult a legalkalmasabb vírushordozónak. 2009-ben a vírusok 52,6 százaléka használta ezt a módszert, míg 2010-re ez a szám 65 százalékra növekedett. Ha ez a tendencia továbbra sem változik, akkor 2011-re a célzott támadások 76 százalékát pdf alapú vírusok fogják alkotni.

A MessageLabs februári jelentésének főbb megállapításai:
- 2011 februárjában az összes levélforgalom 81,3 százaléka rosszindulatú forrásból származott, amely a januári adatokhoz képest 2,7 százalék növekedést jelentett.
- Az összes elektronikus levelek útján szétküldött vírusok 0,345 százalékában találtak új, eddig fel nem fedezett vírust. A vírusos levelek 63,5 százaléka tartalmazott fertőzött weboldalra irányító linket, amely 1,6 százalékos csökkenést jelent a januári felméréshez képest.
- A végpont veszélyeket illetően, a MessageLabs szűrői ma már sokkal több károkozót ismernek fel, amelyek laptopokat, asztali számítógépeket és szervereket veszélyeztetnek. A legtöbbet blokkolt számítógép múlt hónapban is a Sality AE vírus volt.
- Az adathalász támadásokat illetően a MessageLabs 216 emailből 1-nél fedezett fel ilyen jellegű veszélyeztetettséget, amely januárhoz képest 0,22 százalékos növekedést jelent.
- Ami a webes biztonságot illeti, az összes blokkolt fertőzött domain 38,9 százaléka volt új februárban, amely 2,2 százalékos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest. A MessageLabs átlagosan naponta 4 új fertőzött honlapot fedezett fel, amely 13,7 százalékkal kevesebbnek bizonyult a januári  adatokhoz képest.

A MessageLabs február havi jelentése országonként
Kéretlen reklámlevelek terén Kína vezeti a listát, hiszen az ország levélforgalmának 88,1 százaléka spam levél volt. Magyarország a negyedik helyet foglalja el a világ legtöbb spammel fertőzött országai között, 85,5 százalékkal. Az USA-ban és Kanadában a levelek 81,4 százaléka spam volt, Angliában ez az arány 81,1 százalék volt. Hong-Kongban a kéretlen levelek elérték a 82,8 százalékos küszöböt, Szingapúrban 80,4 százalékot, míg Japánban ez az arány 78,5 százalék volt, továbbá Dél-Afrikában 81,6 százalék. Angliában minden 139-dik levél bizonyult fertőzöttnek, USA-ban ez minden 713-dik levélre volt mondható. Németországban minden 393-dik levél, Dániában minden 451-dik levél, míg Hollandiában csupán minden 910-dik levél volt fertőzött.

A MessageLabs február havi jelentése szektoronként
A februári jelentés alapján a leginkább spammel fertőzött szektor továbbra is az autóipar maradt 84,3 százalékkal. A kéretlen leveleket illetően az oktatási szektorban 82,6 százalék volt a spam fertőzöttség aránya, kémia és gyógyszerészet terén ez az arány 81,7 százalék, az IT szektorban 81.4 százalék, a kiskereskedelmi szektorban 80,8 százalék, az állami szektorban 80,1 százalék, illetve a gazdasági szektorban 80,2 százalék volt.
A februári felmérés szerint az állami/közszféra bizonyult a legkevésbé fertőzöttnek 80,1 százalékkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Öt éve nem sikerült kármentesíteni az Illatos úti telepet

Öt éve nem sikerült kármentesíteni az Illatos úti telepet

Minek köszönheti Vaszily Miklós, hogy végrehajtóból tulajdonossá vált?

Minek köszönheti Vaszily Miklós, hogy végrehajtóból tulajdonossá vált?

Újabb 30 napra felfüggesztették a gödi polgármestert

Újabb 30 napra felfüggesztették a gödi polgármestert