szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Meghökkentő: az amerikai látszerészek nem értenek egyet a figyelmeztetéssel, amit a Nintendo rátett új, 3D-s...

Meghökkentő: az amerikai látszerészek nem értenek egyet a figyelmeztetéssel, amit a Nintendo rátett új, 3D-s videokonzoljára, nevezetesen, hogy a hat éven aluli gyerekek szemének árthat a 3D-s látványvilág. (A Nintendo egyébként inkább csak óvatosságból tette fel ezt az intelmet, arra gondolva, hogy hatéves kor előtt még nem teljesen alakul ki a kapcsolat az agy és a szem között, és egyelőre nem tisztázott, miként befolyásolja a látórendszert az ilyen, a bal és a jobb szem számára kicsit eltérő látványt közvetítő képalkotás.)

Még nem dőlt el, hogy árt-e a gyerekek szemének

A látszerészek viszont úgy vélik, kifejezetten ajánlott, hogy a kicsik nézzenek ilyen játékokat, ugyanis a Nintendo 3DS remek szűrési lehetőség: kiderül, hogy van-e valamilyen elváltozás a gyerek szemében, amit így idejében felfedezhetnének. (Amúgy az amerikai kisgyerekek mindössze 15%-a esik át átfogó szemvizsgálaton, talán azért is ijesztő egy másik statisztikai adat: rengeteg fiatalnak van valamilyen látásproblémája az óceán túl felén – s valószínűleg itthon sem rózsásabb a helyzet. Példaként a tompalátást (amblyopia) hozzák fel a látszerészek, azt az elváltozást, ami csupán 6-7 éves korig korrigálható (ilyenkor ragasztják le az egyik szemet), később viszont már gyógyíthatatlan. Ha viszont Nintendózás közben fény derül erre, máris lehet az orvoshoz menni. Mint ahogy akkor is érdemes szakembert felkeresni, ha szédülést vagy egyéb kellemetlenséget okoz a piciknél a háromdimenziós látvány.

A szemészorvosok azonnal megtalálták a logikai bukfencet a látszerészek okoskodásában: hiszen ha a gyereknek tompalátása van, akkor a valós életben sem érzékeli a mélységet, így számára nem lesz eltérés a való világ és a 3D-s játék látványa között, azaz nem tudja jelezni, hogy valami „nem stimmel”. Ráadásul a szemészek arra hivatkoznak, hogy mivel ez a technológia még igencsak új, igazából nem is lehet leszűrni messzemenő következtetést a hatásáról, azaz jobb az óvatosság.

Amíg pedig e vita eldől, mi azt javasoljuk, inkább vigyék sokat szabad levegőre a kicsiket, labdázzanak, játsszanak velük, az bizonyosan nem fog megártani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Levelet küldenek a bankok azoknak, akik igénybe vették a hitelmoratóriumot

Levelet küldenek a bankok azoknak, akik igénybe vették a hitelmoratóriumot

Élesben Hiller Istvánnal: A tiltakozó diákok alkotóműhelyéből hoznánk létre egy új SZFE-t

Élesben Hiller Istvánnal: A tiltakozó diákok alkotóműhelyéből hoznánk létre egy új SZFE-t

A Szijjártót jachtoztató Szíjj László 8,6 milliárdos tendert nyert

A Szijjártót jachtoztató Szíjj László 8,6 milliárdos tendert nyert