szerző:
MTI

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet (MME) megdöbbentette, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke több védett madár- és emlősfaj vadászhatóvá tételét kérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek írt levelében.

Az egyesület MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye ismerteti: "az MME megengedhetetlennek tartja, hogy a biológiai sokféleség megőrzésének európai szintű kudarca után, az unió soros elnöki tisztségét betöltő ország egyik vezetője olyan javaslattal álljon elő, amely számos ponton sérti az európai és nemzetközi természetvédelmi egyezményeket. A civil szervezet reméli, hogy a vadgazdálkodás és a vadászati ágazat problémáinak megoldása nem hazánk egyedülálló madárvilágának megtizedelésében merül majd ki".

A fürj állománya évi 8 százalékkal csökkent az elmúlt években, így nem vadászhatóvá tétele, hanem a konkrét védelmi intézkedések megfontolása a kérdés. A kanadai lúd 18 hitelesített hazai előfordulása erősen megkérdőjelezi a kérdésfeltevés értelmét. A barátréce, a vadgerle, az egerészölyv és a barna rétihéja állománya stabil, "túlszaporodása" nem értelmezhető. A nyári lúd és holló állomány a kipusztulás széléről kezdett növekedni újra a védelmi munkának és a vadászat tiltásának köszönhetően. A ragadozó madarak állományát a válogatás nélküli irtás csökkentette le, több fajt a kipusztulás szélére sodorva, évtizedek aktív természetvédelmi munkája, a lelövés tilalma és a vadászok egyre kedvezőbb hozzáállása tette lehetővé, hogy állományuk újra növekedjen. - mutat rá az egyesület.

Az MME felhívja a figyelmet arra: bármilyen változtatási javaslat esetén az Európai Unió Madárvédelmi Irányelvét kell figyelembe venni; az erdei szalonka tavaszi vadászatát többek között ennek általános szabályozása miatt kellett megszüntetni. "A kormány az elmúlt évben több olyan döntést hozott, amely a hazai környezet- és természetvédelmi igazgatás teljes ellehetetlenülésének veszélyét hordozza. Az MME kéri Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, hogy utasítsa el a vadászhatóvá tétellel kapcsolatos javaslatokat, és lépjen fel egy vadászati és természetvédelmi érdekeknek egyaránt megfelelő élőhely-fejlesztési célokat megfogalmazó szakmailag megalapozott javaslatcsomag kidolgozása érdekében" - áll a közleményben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Semjén: aki magyar állampolgár az választhat és választható

Aki magyar állampolgár annak sem a választójogát, sem választhatóságát nem lehet kétségbe vonni - szögezte le a határon túli magyarok szavazati jogával összefüggésben Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a HírTv Kontraszt című műsorában vasárnap este. A KDNP elnöke közölte azt is, hogy nem tartja indokoltnak csökkenteni az alkotmányozás időkeretét, azért mert az MSZP és az LMP nem vesz részt benne.

MTI Tech

Szárnyas és szőrmés ragadozók Semjénék célkeresztjében

Egy sor védett állatfaj vadászhatóvá tételét szeretné elérni a vadászati védegylet, illetve elnöke, Semjén Zsolt. A vadászkamara is egyetért ezzel, mondván, egyes ragadozók olyan károkat okoznak más, adott esetben védett fajok állományában, hogy azoknak a fennmaradása is veszélybe kerül.

MTI Itthon

Semjén: támogatta az apostoli nuncius a magzatvédelemre vonatkozó passzust

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese elmondta: a vegyes bizottság ülésén tájékoztatták az Apostoli Szentszék delegációját a készülő magyar alkotmány legfontosabb kérdéseiről, és a nuncius a Szentszék nevében támogatásáról biztosította törekvéseiket, így a magzatvédelem mellett a lelkiismereti- és vallásszabadságról, valamint a házasság és család védelméről szóló részeket.

hvg.hu Itthon

Mit üzen Semjén Zsolt a fiataloknak?

Semjén Zsolt videóüzenetben próbálja megszólítani a neten élő fiatalokat. Bár a módszer Orbán Viktornak bevált, kérdés, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt első emberét ki hallgatja végig a tizen-, huszonéves korosztályból.

hvg.hu Itthon

Félnek-e bármitől a politikusok a neten?

A politikusok megtalálták maguknak a közösségi médiát, gyakorolnak, jelen vannak, üzengetnek, de még így sem ritka, hogy mellényúlnak - ahogy például Semjén Zsolt egy nemrég nyilvánosságra hozott YouTube-videóban.

Hétvégén már 10 fok sem lesz

Hétvégén már 10 fok sem lesz

Videón egy súlyos baleset előtti pillanatok a 84-es útról

Videón egy súlyos baleset előtti pillanatok a 84-es útról

A Krímben rejtegethették a cseh miniszterelnök fiát, nehogy vallomást tegyen egy apját is érintő, súlyos ügyben

A Krímben rejtegethették a cseh miniszterelnök fiát, nehogy vallomást tegyen egy apját is érintő, súlyos ügyben

A Jó, a Rossz és a Csirke: itt a szezon legmenőbb karácsonyi reklámja

A Jó, a Rossz és a Csirke: itt a szezon legmenőbb karácsonyi reklámja

Egy multi ellen harcoló környezetvédő nőről szóló izlandi film nyerte az EP díját

Egy multi ellen harcoló környezetvédő nőről szóló izlandi film nyerte az EP díját

Itt a (majdnem) gyerekbarát Mortal Kombat, és ez is megy PC-n

Itt a (majdnem) gyerekbarát Mortal Kombat, és ez is megy PC-n