szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Annak ellenére, hogy sok országban nagy port kavart az utcák fényképezése, a Google és a Microsoft...

Annak ellenére, hogy sok országban nagy port kavart az utcák fényképezése, a Google és a Microsoft térkép-szolgáltatásainak egyik leggyakrabban használt része, amikor úgy tudjuk bejárni a városokat, mintha a helyszínen lennénk. Az eddig gyakorlatilag egyeduralkodó Google Streetview a napokban egy komoly vetélytársat kapott. A Microsoft az utcaképek megjelenítésének egy új változatát mutatta be a héten. A szolgáltatás a Streetside nevet kapta, ami egyben arra is utal, hogy itt alapvetően nem előre nézünk, amikor az utcákon sétálunk, hanem oldalra.

Ezt természetesen a streetview változattal is meg lehet tenni, azonban amikor ennél oldalra fordulunk, akkor egy helyben kell maradnunk, mert amint tovább lépünk, ismét a menetirányba fogunk nézni. A Bing streetside-jával azonban csak oldalt tudunk lépkedni, azaz olyan hatást lehet elérni, mintha az utca közepén oldalaznánk. Így kényelmesen meg lehet nézni az épületek homlokzatait, a boltok kirakatait. Erre a nézetre a kis emberkét ábrázoló ikonra kattintva lehet átváltani, igaz azonban, hogy egyelőre még elég kevés helyszínen érhető el a szolgáltatás. Elsősorban az amerikai nagyvárosok vannak lefedve, itt kék foltok jelölik azokat a területeket, ahol érdemes körülnézni.

Ha megtetszik valami a kirakatban, további információkat kaphatunk a boltról

Az oldalazó városnézés előnyeinek kipróbálására érdemes például a Broadway-n sétálgatni, ahol a színházi plakátokon kívül minden fontosabb üzlet kirakatát is megvizsgálhatjuk. Ez részben a szolgáltatás nem titkolt célja is, mert ha a fényképeknél a távolabbi nézetet választjuk, akkor az adott képrészlet alatt megjelenik az ott található üzletek, vendéglátóhelyek, érdekességek listája, így további részletes információkat kapunk róluk.

Séta a Broadway-n

A Streetside nagy előnye, hogy gyorsan és zökkenőmentesen lehet mozgatni a felvételeket és kép felső sarkában található megfordulást jelző gombra kattintva azonnal láthatjuk az utca másik oldalának képét is.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!