szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

Kedden a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) mutatták be azt a különleges kiadványt, amely Magyarország nemzeti atlaszát hivatott pótolni, amíg el nem készül ez a hatalmas igényű átfogó munka. A „Magyarország térképekben” már csak azért sem mondható nemzeti atlasznak, mert nagyon sok benne a szöveges magyarázat – bár ez inkább az előnyére válik, érthetőbbek az ábrák, táblázatok és térképek egyaránt.

Kocsis Károly akadémikus, az MTA Földrajztudományi Kutatóintézetének igazgatója elmondta, a nemzeti atlasz fontos jelképe manapság egy országnak. Kocsis egyébként elődjével, az intézetet korábban vezető Schweitzer Ferenccel együtt szerkesztette a kiadványt.

A nemzeti zászló, a himnusz és a címer jelentőségétől persze elmarad a nemzeti atlasz kiadása, hiszen ez utóbbi sokkal kevésbé gyökeresedett meg kollektív tudatunkban. Nem véletlen ez, hiszen a nemzeti atlaszok viszonylag újkeletűek, 1899-ben kezdték el a finnek az első ilyen kiadvány megjelentetését. (Mindez azért is érdekes, mert ekkoriban Finnország nem volt önálló, bár autonómiát élvezett a cári Oroszországon belül.) A nemzeti atlaszok tehát a független államok, illetve a függetlenségre törekvő országok kiadványai – magyarázta Kocsis Károly. Magyarországon a rendszerváltás óta adósak vagyunk a nemzeti atlasszal – erről is Kocsis beszélt, aki éppen ezért tartotta fontosnak a mostani, a Magyarország térképekben címet viselő kiadványt.

Földrengések eloszlása Magyarországon
©

Ez a mű rendkívüli alapossággal és részletességgel mutatja be hazánk és a Kárpát-medence földrajzát. Természetföldrajz, állat- és növényföldrajz, gazdaságföldrajz, társadalomföldrajz mind-mind nagy témákat adhat a kutatóknak, akik rendkívül friss, akár még 2010-es társadalmi-gazdasági folyamatokat is ismertetnek a kiadványban. Különösen érdekesnek tűnik a tehetségföldrajz, amit Pálinkás József akadémiai elnök emelt ki a bemutatón. Ő és Kocsis is felhívta a figyelmet arra, hogy hol születnek, illetve hová vándorolnak (országon belül) a tehetséges emberek. Kiderül, hogy az alföldi nagy mezővárosok hiába „termelik ki” a talentummal megáldott embereket, azok néhány nagy központba mennek tovább, nem maradnak meg szűkebb hazájukban. Elsősorban Budapest, aztán Debrecen, Pécs és Sopron bizonyul általában vonzónak számukra.

Hová vándorolnak a tehetségek? (Vörösebb színűek a vonzóbb települések.)
©

A gazdasági-társadalomföldrajzi térképekből bepillantást kaphatunk a közismert folyamatokba: tudjuk régóta, hogy Magyarország középső és nyugati fele a fejlődik gyorsabban, itt magasabb az egy főre jutó GDP, illetve a hozzáadott érték a termelésben és a szolgáltatások terén, de a vándorlási egyenlegek mutatója szemlélteti talán leginkább, hogy az ország egynegyede miként vonzza magához a többi térség lakóit.

Hová vándorolnak általában az emberek? (A sötétebb színek a vonzóbb térségeket jelölik, elsősorban Északnyugat-Magyarországon és a központi régióban.)
©

Szintén érdekes a földrengések eloszlását mutató térkép, amely Kocsis Károly szerint szépen illusztrálja, hogy a paksi atomerőmű az egyik legbiztonságosabb területen fekszik a Kárpát-medencében.

Végül megemlítjük az időjárás, a klíma változását bemutató térképeket is. Ezekből kiderül, hogy az ország bizonyos területein jelentős a felmelegedés az utóbbi években, évtizedekben (1978-2007 között). Sopron, az Alpokalja, Mosonmagyaróvár környéke, a Mecsek, illetve a zempléni-szabolcsi térségek érintettek a legjobban e szempontból. Kevésbé érzékelhető a felmelegedés Vác és a Börzsöny környékén, illetve az Alföld délkeleti szegletében. Az éves csapadékmennyiség viszont éppen a Dél-Alföld említett részén, illetve Zalában és a főváros, valamint Székesfehérvár környékén növekedett a leginkább 1951-2007 között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Holnap bevörösödik a térkép

December elsején tartják a nemzetközi AIDS-ellenes világnapot. Erre az alkalomra a közösségi és a helyfüggő szolgáltatások is készülnek: a Foursquare-en például külön erre az alkalomra szabott jelvénnyel jutalmazzák azokat, akik segítenek felhívni a figyelmet a betegség elleni harc fontosságára.

hvg.hu Világ

Térképes segítség a líbiai hadművelethez

Az El Mundo című spanyol lap remek infografikát készített a líbiai hadművelethez. A térkép menüpontjai alapján megnézhetjük a líbiai légibázisokat, és az ott rendszerben lévő fegyverek számát. A földi katonai bázisokat és a hadikikötőket ugyancsak megismerhetjük, emellett feltüntetik a NATO-bázisokat is. A térkép megtekintéséhez kattintson a képre!

hvg.hu Tech

Rejtélyek a "bolond világtérkép" körül

A bolond világtérképe, illetve A bolondsipkás világtérkép furcsa ábrázolás, amely bejárta az internetet, és számos szájton is megtalálható, nagyon sok kérdést vet fel. Ezek megválaszolására nem is vállalkozhatunk, csupán felhívjuk néhány érdekességre a figyelmet – például arra, hogy már 2009-ben is felbukkant a kép, némileg eltérő feliratokkal.

techline.hu Tech

Térképen látható, hol forrong a világ

A nyilvános tiltakozás végigkíséri az emberi történelmet. Az elégedetlenség kifejezésének leglátványosabb módja, hogy az utcára vonulnak és tüntetnek az emberek. Ezeket a megmozdulásokat újabban egy intenetes térképen is követhetjük.

hvg.hu Tech

Titkos náci térkép alapján keresnék az eltűnt borostyánszobát

Támogatókat toborozna egy német férfi ahhoz, hogy egy titkos térkép alapján felkutassa a nácik által a második világháború alatt a Szovjetunióból elhurcolt világhírű, 150 millió eurót érő cári borostyánszobát. Kérdés, ki adhat pénzt a kincskeresésre Andreas Uckertnek, aki korábban festményeket is hamisított.

MTI Tech

Elkészült a világegyetem eddigi legrészletesebb 3D-s térképe

Elkészült a "helyi" világegyetem eddigi legrészletesebb 3D-s térképe, amely a Földtől számított 380 millió fényévnyi távolságot fedi le. A csillagászok több mint tíz évvel ezelőtt kezdtek hozzá a 2MASS (Two Micron All Sky Survey) elnevezésű égboltfelmérési programhoz, amelynek keretében a fény infravöröshöz közeli tartományában három hullámhosszon fényképezték az égboltot.

Feltörték az Intel hálózatát, 20 GB bizalmas adatot loptak ki

Feltörték az Intel hálózatát, 20 GB bizalmas adatot loptak ki

Tisztáztak egy fontos kérdést svájci tudósok: vízi állat volt a zsiráfnyakú őslény

Tisztáztak egy fontos kérdést svájci tudósok: vízi állat volt a zsiráfnyakú őslény

Elmarad idén a Kurultáj

Elmarad idén a Kurultáj