szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Pénzjegynyomda Zrt. és a NetLock ismét közösen nyerte el az NKH pályázatát, melyet 39.000 és opcionálisan további 11.

A Pénzjegynyomda Zrt. és a NetLock ismét közösen nyerte el az NKH pályázatát, melyet 39.000 és opcionálisan további 11.700 digitális tachográf kártya gyártására, megszemélyesítésére, és a kapcsolódó szolgáltatások beszerzésére írtak ki. A megállapodás keretében a két vállalat a következő három évben várhatóan 700 darab ellenőri, 700 darab műhely-, 3.300 darab üzembentartói, valamint 34.300 darab gépjárművezetői kártyát bocsát majd ki.

A NetLock és a Pénzjegynyomda 2006-ban nyerte el először az NKH jogelődje, a Közlekedési Főfelügyelet öt évre szóló pályázatát, melyet 51.000 tachográf kártya gyártására írtak ki. Az együttműködés kezdete óta a NetLock tagállami aláírás-hitelesítő hatóságként, a Pénzjegynyomda pedig kártyagyártó és megszemélyesítő szervezetként vesz részt a digitális tachográf kártyák kibocsátásában.

„Büszkék vagyunk rá, hogy a Pénzjegynyomdával közösen továbbra is közreműködhetünk a digitális tachográf kártyák kibocsátásában. A projekt ismételt elnyerésével tovább erősítjük vezető pozíciónkat a hazai hitelesítés-szolgáltatás területén. Az elmúlt öt év tapasztalata alapján a magyar digitális tachográf rendszer jól felépített, és kiválóan működik. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy ezt a magas minőséget a jövőben is garantálni tudjuk az igénylőknek” – mondta Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezetője.

A kártyaigénylés folyamata változatlan marad. A digitális tachográf rendszerben a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól folyamatosan érkező kártyamegszemélyesítési és tanúsítvány-kibocsátással kapcsolatos adatok a Pénzjegynyomdához kerülnek, ahonnan azok egy része titkosított kommunikációval jut át a NetLock-hoz. Itt történik meg a szükséges kulcsok és tanúsítványok generálása. A NetLock az elkészült tanúsítványokat továbbítja a Pénzjegynyomdának, amely a tachográf kártyák gyártását, azok tanúsítványokkal való feltöltését, illetve a vizuális és elektronikus megszemélyesítést végzi. A chipkártyák tanúsítványokkal történő ellátásán túl, a kártyák elektronikus megszemélyesítéséhez kapcsolódóan a megszemélyesítő rendszer biztonságát szavatoló kulcsok, tanúsítványok teljes körű kezelését is a NetLock Kft. látja el. Az elkészült digitális tachográf kártyákat a Nemzeti Közlekedési Hatóság – mint Kibocsátó Hatóság – közigazgatási eljárás keretében adja ki.

A digitális tachográf rendszer 2006-ban indult el hazánkban. 2006. május 1-jétől ugyanis az Európai Unió területén, így Magyarországon is kötelezővé vált a 3,5 tonna feletti megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárműveken, valamint a 9 főnél több ülőhellyel rendelkező személyszállító járműveken a digitális tachográf használata a jármű első forgalomba helyezésekor. A digitális tachográf elektronikus úton rögzíti a gépjárművezető által vezetéssel, pihenéssel és egyéb munkavégzéssel eltöltött időt, illetve a jármű technikai adatait. A digitális tachográf hitelesítéséhez 4 féle (gépjárművezetői, műhely-, üzembentartói, és ellenőri kártya) chipkártyákra kibocsátott tanúsítványra van szükség.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kert, medence és 35 méter magas zászló is kerül az átépített Citadellára

Kert, medence és 35 méter magas zászló is kerül az átépített Citadellára

Autómentessé teszik a hétvégén az Andrássy utat Budapesten

Autómentessé teszik a hétvégén az Andrássy utat Budapesten

Klímasemlegességi célok: valódi cselekvés helyett inkább trükközés zajlik

Klímasemlegességi célok: valódi cselekvés helyett inkább trükközés zajlik