szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nap szokatlanul hosszú "álomba" készül merülni, így 2020 táján évekre vagy akár évtizedekre is búcsút mondhatunk a napfoltoknak - mondják amerikai csillagászok, akik az új-mexikói napfizikai konferencián ismertették elméletüket.

A napfoltok hőmérséklete közel 2000 Celsius-fokkal alacsonyabb, mint a napfelszín többi részéé. Ennek köszönhetően a foltból érkező hőmérsékleti sugárzás intenzitása csupán negyede a nyugodt napfelszínének, ezért látni ezeket a területeket sötétnek, noha valójában vakítóan fényesek. A napfoltok többnyire kör alakúak, de gyakoriak a szabálytalanok is. Egy nagyobb napfolt átmérője körülbelül a Földével egyezik meg.

A Nap "élettevékenységét" hihetetlenül erős mágneses tere befolyásolja. Hatására pólusai 22 évente cserélődnek meg, ezek határozzák meg a napfolttevékenység 11 évente jelentkező aktivitási maximumát. Az olyan csúcsévekben, mint amilyen 2001-ben volt, szinte naponta jelentek meg új foltok, gyakoribb volt a napszél és a napviharok. Az általában alig néhány évig tartó minimumok alkalomadtán sokkal hosszabbra is nyúlhatnak.

Szem alakú napfolt

Az amerikai Nemzeti Napfizikai Obszervatórium csillagászai Frank Hill igazgatóhelyettessel az élen úgy vélik, hogy kilenc év múlva a napfolttevékenység egy időre megszűnik. "Korábban is előfordult - hangsúlyozták a kutatók, akik szerint nincs ok az aggodalomra, hiszen a napfolttevékenység "szüneteltetésének" vajmi kevés köze van a Nap éltető melegéhez és fényéhez. - A nyugodt Nap hatásai többségében kedvezőek, hiszen kevesebb a zavar a műhold-összeköttetésben és az energia-ellátásban. S ami a legfőbb, kevésbé gyors lesz a globális felmelegedés üteme."

A tudósok egyike, Matt Penn azt emelte ki, hogy a Nap mágneses tere 1998 óta folyamatosan gyengül. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, a mágneses tér 2022-re olyannyira gyenge lesz, hogy már képtelen lesz napfoltokat "gerjeszteni".

Óhatatlanul felvetődik a kérdés, hogy mit is jelent ez a Föld éghajlata számára. A múltban a 11 éves ciklusok háromszor "szabadságolták" magukat hosszabb időre, és ez egybeesett a lehűléssel. Andrew Weaver, a kanadai Victoria Egyetem klímakutatója szerint a napfolttevékenység "felfüggesztése" csak kissé befolyásolja a hőmérsékletet. Hatása mindenképp kisebb lesz, mint az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés. Mint megjegyezte, 2010-ben, amikor a napfolttevékenység gyakorlatilag szünetelt, a Földön az elmúlt több mint száz éves időszak legmelegebb nyara köszöntött be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ágy a sütőtől egy méterre található – forrnak az indulatok két lakás miatt az Egyesült Királyságban

Az ágy a sütőtől egy méterre található – forrnak az indulatok két lakás miatt az Egyesült Királyságban

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Műholdról vigyáznának az amazóniai erdőre a brazilok

Műholdról vigyáznának az amazóniai erdőre a brazilok