szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindössze tíz és negyven kilométer közötti az a hold, amelyet most találtak a Plútó körül. Az apró égitest a negyedik és egyben a legkisebb a korábban ismert Charon, Nix és Hydra kísérők mellett - számolt be az Origo.

Egyelőre S/2011 (134340) jelzéssel látták el azt az égitestet, amelyet nemrég találtak a Plútó körül. Ez az objektum a Plútó negyedik holdja. Az első és legnagyobb kísérőt, a Charont még 1979-ben fedezték fel, melynek mérete 1207 kilométer körüli. Később, 2005-ben a Hubble-űrtávcsővel két további holdat, a Nix és Hydra névre keresztelt objektumokat azonosították az égitest körül, mindkettő mérete 40 és 170 kilométer közötti átmérőjű.

Az új és immár negyedik holdat a Hubble-űrtávcső 2011 júniusi felvételein azonosították. Az objektum mindössze +26 magnitúdó fényességű, azaz majdnem tízszer halványabb az egyébként is nehezen azonosítható Nix holdnál. Mérete 10 és 40 kilométer között lehet, és a Plútótól nagyjából 59 ezer kilométeres távolságban található. Pályája a Nix és a Hydra holdak között húzódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kaliforniában 2035-től tilos benzines, dízel vagy hibrid új autót venni

Kaliforniában 2035-től tilos benzines, dízel vagy hibrid új autót venni

Meghalt Verebély Iván

Meghalt Verebély Iván

Koronavírus: újabb nyolc elhunyt, 951 fertőzött

Koronavírus: újabb nyolc elhunyt, 951 fertőzött