szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Mit tehetünk, ha nem voltunk olyan szerencsések vagy szemfülesek, hogy ugyanarról a témáról több képet is készítsünk, az egyetlen fotó pedig homályos? Nos, a legegyszerűbb megoldás, ha betöltjük a Photoshopot, és ráeresztjük a képre a híres „unsharp” maszkot. A Photoshop azonban igen drága, és lássuk be, ilyen apró művelethez talán egy kicsit túlzás is.

A fotók életlenségének több oka is lehet, sok esetben nem is a fényképet készítő illető a hibás. „Bemozdul” a figura, akit fotózunk, rosszul ítéli meg a gép az automata fókuszt, esetleg nem elég jó a masina, és nem birkózik meg a távolságokkal/fényviszonyokkal. Bármi is legyen a probléma oka, egyszerűen javítható Photoshop nélkül is!

Az ingyenes megoldás neve Unshake, és letölthető innen.

Letöltés után telepítenünk sem kell, a szoftver ugyanis JAVA-ban íródott, így tökéletesen hordozható és platformfüggetlen. A felület egyszerű, bár némi magyarázatot azért igényel. Fotóink nem lesznek ugyanis automatikusan élesek. Ha betöltünk egy képet, és rákattintunk a „deblur” gombra, a legritkább esetben kapunk megfelelő végeredményt. A „varázslat” jelen esetben az ablak tetején található két legördülő menüben található. Alapesetben az egyikben a „normal blur” a másikban az „estimate quality” opció aktív. Minden fényképhez más párosítás szükséges. Aranyszabály sajnos nincsen. A legtöbb, amit tehetünk, hogy a problémás fotón több beállítással is alkalmazzuk az élesítést, majd szabad szemmel eldöntjük, melyik verzió szolgáltatja a legjobb eredményt. Az „amplification” csúszkával pedig az élesítés mértékét állíthatjuk: minél homályosabb a fotó, annál nagyobb értéket kell itt megadnunk.

A JAVA platformfüggetlen ugyan (Linuxtól kezdve OSX-en keresztül bárhol elindul a szoftver, ha van JAVA telepítve), sajnos azonban nem a leggyorsabb megoldás. Egy 10 megapixeles fotó élesítése akár 5-10 percet is igénybe vehet. Ráadásul még kísérleteznünk is kell, ezért jó, ha felkészülünk rá, hogy ez nem az ideges felhasználók műfaja. Cserébe viszont az Unshake ingyenes, és ha jól eltaláljuk a beállításokat, akkor megdöbbentően jó eredményt produkál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az UEFA közleményéből értesült Budapest, hogy telt házas Eb-meccsek lehetnek a városban

Az UEFA közleményéből értesült Budapest, hogy telt házas Eb-meccsek lehetnek a városban

Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt

Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt

A vártnál is súlyosabb Kalmár Zsolt sérülése

A vártnál is súlyosabb Kalmár Zsolt sérülése