A Homo sapienshez közel álló fajokkal is szaporodtak őseink

Más, a Homo törzshöz tartozó fajokkal is szaporodhattak az ember ősei Afrikában 35 000 évvel ezelőtt.

  • hvg.hu hvg.hu
A Homo sapienshez közel álló fajokkal is szaporodtak őseink

A kutatók a modern afrikai lakosság között találtak olyanokat, akik genomjainak akár 2 százaléka is eredetileg más, az emberhez közel álló fajoktól származhat – írja az amerikai tudományos akadémia egyik kutatására hivatkozva a Nature magazin.

A paleontológusok között már régebb óta vita volt, hogy vajon az ember egyetlen, genetikailag elszigetelt fajból fejlődött-e ki, vagy a hominidák genetikai keverékéből, tavaly azonban egy, a neandervölgyi ember génállományát vizsgáló tanulmány már rámutatott arra, hogy történhetett némi keveredés a Homo sapiensek és neandervölgyiek között 80 és 30 000 évvel ezelőtt, ily módon pedig a neandervölgyi ember valójában a modern Homo sapiensben "él tovább".

MTI / Czeglédi Zsolt

Ugyanígy kérdés volt az is, hogy történt-e hasonló genetikai keveredés különböző hominidák között azelőtt, hogy a korai emberek elhagyták volna Afrikát. Erre a kérdésre keresték a választ az arizonai Tucson egyetemének Michael Hammer vezette biológusai, amikor két afrikai vadászó-gyűjtögető életmódú törzs, valamint egy mezőgazdasággal foglalkozó csoport DNS-ét vizsgálták meg.

A kutatók a vizsgált törzsek változatos génállományából arra következtettek, hogy nem csupán a Homo sapiensre jellemző genomokat tartalmaznak, hanem eddig ismeretlen eredetűeket is, amelyekről azt gondolják, egy mára már kihalt Homo genushoz tartozó fajtól származnak, amely körülbelül 700 000 éve vált el az emberi fajtól. A génállomány keveredése mintegy 35 000 éve történhetett.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.