szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Más, a Homo törzshöz tartozó fajokkal is szaporodhattak az ember ősei Afrikában 35 000 évvel ezelőtt.

A kutatók a modern afrikai lakosság között találtak olyanokat, akik genomjainak akár 2 százaléka is eredetileg más, az emberhez közel álló fajoktól származhat – írja az amerikai tudományos akadémia egyik kutatására hivatkozva a Nature magazin.

A paleontológusok között már régebb óta vita volt, hogy vajon az ember egyetlen, genetikailag elszigetelt fajból fejlődött-e ki, vagy a hominidák genetikai keverékéből, tavaly azonban egy, a neandervölgyi ember génállományát vizsgáló tanulmány már rámutatott arra, hogy történhetett némi keveredés a Homo sapiensek és neandervölgyiek között 80 és 30 000 évvel ezelőtt, ily módon pedig a neandervölgyi ember valójában a modern Homo sapiensben "él tovább".

©

Ugyanígy kérdés volt az is, hogy történt-e hasonló genetikai keveredés különböző hominidák között azelőtt, hogy a korai emberek elhagyták volna Afrikát. Erre a kérdésre keresték a választ az arizonai Tucson egyetemének Michael Hammer vezette biológusai, amikor két afrikai vadászó-gyűjtögető életmódú törzs, valamint egy mezőgazdasággal foglalkozó csoport DNS-ét vizsgálták meg.

A kutatók a vizsgált törzsek változatos génállományából arra következtettek, hogy nem csupán a Homo sapiensre jellemző genomokat tartalmaznak, hanem eddig ismeretlen eredetűeket is, amelyekről azt gondolják, egy mára már kihalt Homo genushoz tartozó fajtól származnak, amely körülbelül 700 000 éve vált el az emberi fajtól. A génállomány keveredése mintegy 35 000 éve történhetett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két nap alatt 48 óvodában és 34 iskolában kellett rendkívüli szünetet bevezetni

Két nap alatt 48 óvodában és 34 iskolában kellett rendkívüli szünetet bevezetni

Megérkezett az Audi TTS erősebb új változata

Megérkezett az Audi TTS erősebb új változata

Feltalálták a napelemet, amihez már napsütés sem kell

Feltalálták a napelemet, amihez már napsütés sem kell