szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az első röntgenfelvételt Wilhelm Konrad Röntgen német fizikus készítette 1895. decemberében, nem sokkal az után, hogy egy fotólemeznek köszönhetően felfedezte a később róla elnevezett jelenséget, illetve technikát.

Röntgen 1895. novemberében otthoni laboratóriumában végezte a katódsugárzással kapcsolatos kutatásait. Egyik nap arra lett figyelmes, hogy az asztal fiókjában egy bőrtokban becsomagolt fotólemezen egy kulcs képe jelent meg. Röntgen különös találta a jelenséget, hiszen a lemez fényt nem kaphatott. Az egyetlen kulcs a szobában pedig a lemez feletti fiókban feküdt.

Mégis a kulcs lenyomata megjelent a lemezen, ami valamilyen fénysugár jelenlétére utal. Ez a „baleset” vezetett a röntgensugárzás felfedezéséhez – olvasható a Film-történet blogon. A német fizikus végül felesége, Anna Bertha Röntgen bal kézfejéről készítette az első röntgetfelvételt, melyen ember látható.

Az első röntgenfelvétel: Anna Bertha Röntgen bal kézfeje
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Belső átvilágítás az orvosnál: mi derülhet ki?

Mikor küldenek el ultrahangos vizsgálatra? Hogyan működik a CT? Mivel lokalizálják az orvosok a lenyelt tárgyakat? Összeállításunkban az elterjedt orvosi képalkotó módszerek működési elvét és felhasználási területeit mutatjuk be, közérthető formában.

MTI Plázs

Engedélyezték a 3D mammográfiás készüléket

Engedélyezte az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA az első olyan mammográfiás készüléket, amely hétvégi bejelentése szerint háromdimenziós felvételt készít az emlőkről, így könnyebben kiszűrhetik az orvosok a rákos elváltozásokat.

Összevesztek azon, ki hozza a vodkát, késelés lett a vége

Összevesztek azon, ki hozza a vodkát, késelés lett a vége

Blikk: Trükkel oldják meg a helyben fogyasztás tilalmát egy kaszinóban

Blikk: Trükkel oldják meg a helyben fogyasztás tilalmát egy kaszinóban

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg